Ettevõtja mure: riik võtab Ukraina armeele tehtud annetustelt kopsaka maksu (1)

Jaanus Vogelberg
, ajakirjanik
Copy
Ukraina sõdur.
Ukraina sõdur. Foto: Celestino Arce Lavin / ZUMA / SCANPIX

Topauto juhatuse esimees Janel Sell palub peaministrile saadetud pöördumises vaadata üle otse Ukraina armeele tehtud annetuste maksustamine, sest ettevõte pidi 50 000 euro suuruselt annetuselt 12 500 eurot tulumaksu tasuma. 

«Pärast Venemaa sissetungi Ukrainasse 24. veebruaril oli meie esimeseks küsimuseks, kuidas saaksime võimalikult kiiresti ja efektiivselt Ukrainat aidata,» kirjutas Sell. Nii lähtus Topauto tema sõnul Äripäevas avaldatud informatsioonist ja tegi 50 000 euro suuruse annetuse Ukraina relavjõudude arvelduskontole, kus nimetatud konto olevat välja toodud kui tulumaksuvaba. 

Topauto toetus Ukraina armeele läks teele esimesel märtsil. Samal päeval saatis EVEA president Heiki Rits pöördumise peaministrile, rahandusministeeriumile, justiitsministeeriumile ja riigikogu rahanduskomisjonile, kus avaldas seisukohta, et riik ei peaks piirama annetuste tegemist ega saama sellest kasu.

«Kahjuks oli pöördumisest kasu vaid osaliselt. Ettevõtted, kes soovisid Ukrainat otse abistada, annetades mõlema eelviidatud allika soovitatud Ukraina relvajõududele, pidid annetuse pealt riigile tulumaksu maksma,» kirjutas Sell.

Aprilli alguses jõustus küll tulumaksuseaduse täiendus, mis näeb ette, et residendist juriidiline isik ei maksa tulumaksu Ukraina territoriaalse terviklikkuse ja suveräänsuse säilitamiseks ning sihtotstarbeliselt humanitaarabi andmiseks ja korraldamiseks tehtud annetustelt ja kingitustelt, kui need on tehtud 2022. aasta 24. veebruarist kuni 31. detsembrini Eestis registreeritud juriidilistele isikutele vastavalt nimekirjale.

Nimekirjast jäid siiski välja annetused, mis olid tehtud küll sihtotstarbeliselt, aga otse abivajaja kontole, näiteks Ukraina relvajõudude arveldusarvele.

«Meie eesmärgiks oli annetuse kiire jõudmine otse abivajajani. Aprillis tasus AS Topauto Eesti Vabariigile tulumaksu 12 500 eurot Ukraina abistamise eest 50 000 euroga. Kindlasti ei olnud meie ettevõte ainus, kes tegi annetuse Ukrainas asuvale arveldusarvele. Palume veel kord üle vaadata abivajavatele riikidele antava abi ja annetuste maksustamise alused, kui abi osutamiseks mõeldud arveldusarve ja/või ettevõte ei asu Eesti Vabariigis,» kirjutas Sell. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles