HINNALEEVENDUS Prantsuse energiahiid liitus Katari suure gaasiprojektiga

Copy
Katari energiaminister  Saad Sherida al-Kaabi (paremal ning TotalEnergie  juhatuse esimees Patrick Pouyanne.
Katari energiaminister Saad Sherida al-Kaabi (paremal ning TotalEnergie juhatuse esimees Patrick Pouyanne. Foto: Scanpix/ AFP/ KARIM JAAFAR

Katar nimetas pühapäeval Prantsuse energiafirma TotalEnergies oma esimeseks välispartneriks maailma suurima gaasimaardla arendamisel ning Euroopa energiahirmude leevendamiseks.

Prantsuse energiahiiul saab olema 6,25-protsendine osalus Katari maagaasiprojektis, mis võimaldab Kataril suurendada oma veeldatud maagaasi (LNG) tootmist enam kui 60 protsendi võrra 2027. aastaks, teatas Katari energiaminister Saad Sherida al-Kaabi pressikonverentsil.

Kokkulepe TotalEnergiesiga kestab kuni 2054. aastani.

Ka mõned teised välisfirmad saavad projektis osaluse, kuid mitte suurema kui TotalEnergies, ütles Katari minister täpsustamata.

Allikate sõnul ühinevad 28 miljardi dollari suuruse projektiga ka ExxonMobil, Shell ja ConocoPhillips.

«Me oleme valimisprotsessiga ühel pool ning kokkulepped allkirjastanud,» ütles Kaabi, kes lubas nimed avaldada hiljem.

LNG tarned peaks Katari Põhjavälja gaasimaardlast algama 2026. aastal.

TotalEnergiesi juht Patrick Pouyanne ütles, et ettevõtte suurim lepe Katariga võimaldab firmal teha tasa Venemaalt lahkumisega seotud kaotused.

Katar on juba üks maailma suurimaid LNG tootjaid koos USA ja Austraaliaga. Katari riiklik energiafirma QE arvab, et Põhjavälja gaasimaardlas on umbes kümme protsenti maailma gaasivarudest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles