Iraan ja Venezuela sõlmisid pikaajalise koostööleppe (1)

Copy
Iraani president Ebrahim Raisi (paremalt) ja Venezuela president Nicolas Maduro kätt surumas.
Iraani president Ebrahim Raisi (paremalt) ja Venezuela president Nicolas Maduro kätt surumas. Foto: Scanpix/ AFP

Iraan ja Venezuela, mis on mõlemad USA sanktsioonide all, allkirjastasid laupäeval Venezuela presidendi Nicolás Maduro Teherani-visiidi ajal 20-aastase koostööleppe, teatas Iraani riigimeedia.

Leppe allkirjastamine näitab «kahe riigi kõrgete ametiisikute otsustavust arendada suhteid eri valdkondades», ütles Iraani president Ebrahim Raisi riigitelevisiooni teatel.

Maduro ütles pressikonverentsil Teheranis, et koostöö katab valdkondi nagu energeetika ja rahandus, aga ka kaitseprojektid.

Iraan on Venemaa, Hiina, Kuuba ja Türgi kõrval üks Venezuela peamisi liitlasi. Nagu ka Venezuela, on riik USA karmide sanktsioonide all.

«Venezuela on elanud üle raskeid aastaid, kuid riigi rahvas, ametnikud ja president jäid kindlaks, et peavad sanktsioonidele vastu pidama,» ütles Raisi.

«See on hea märk, mis tõestab kõigile, et vastupanu töötab ja sunnib vaenlase taganema,» lisas ta.

Lisaks 20-aastasele leppele «allkirjastasid Iraan ja Veneuzela koostöölepinguid poliitika, kultuuri, turismi, majanduse, nafta ja naftakeemia valdkondades», edastas riiklik uudisteagentuur IRNA.

«Iraanil ja Venezuelal on olulised koostööprojektid energia, naftakeemia, nafta, gaasi ja rafineerimistehaste vallas,» märkis Maduro.

Alates 18. juulist hakkavad toimuma turismi ja koostöö edendamiseks otselennud Caracase ja Teherani vahel, ütles Maduro, lisades, et «Venezuela tervitab turistide Iraanist».

Pealinnade vaheliste otselendude olulisust rõhutas ka Iraani riigipea, öeldes, et see sillutab tee «kaubandus- ja majandussuhete täiustamisele ning teeb meie kaks riiki lähedasemaks».

Kahe suure naftatootja suhted olid tihedad ka Venezuela endise juhi Hugo Chávezi ajal ning Maduro ajal on need ainult tugevnenud.

Mais väisas Venezuelat, millel on teadaolevalt maailma suurimad toornafta reservid, Iraani naftaminister Javad Owjiga.

Owji kohtus Maduro, aga ka oma Venezuela ametivenna Tareck El Aissamiga, kellega arutas, kuidas tulla toime Ühendriikide kehtestatud majandussanktsioonidega.

Vaid mõni nädal varem olid riiki külastanud ka USA ametnikud, kelle visiiti ajendas Ukraina sõjast tingitud naftahindade sööst.

USA delegatsioon kohtus märtsis Maduroga, ehkki Washington on tema legitiimsuse presidendina kahtluse alla seadnud.

Iraan teatas aprillis, et selle naftatootmise võimsus on tagasi tasemel, kus see oli enne, kui USA 2018. aastal sanktsioonid taaskehtestas.

Venezuela sai 2020. aastal Iraanilt kaks laadungit kütust, et leevendada ränka siseriiklikku nappust.

Iraan on kolmas riik, mida Maduro on sel nädalal väisanud, varem käis ta ka Türgis ja Alžeerias.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles