WSJ: Lääne firmad on kaotanud Venemaal 59 miljardit dollarit (1)

Copy
Kaotatud raha.
Kaotatud raha. Foto: Jp Valery/ Unsplash

Üleilmsed ettevõtted on Venemaal tegutsemise kokkutõmbamisega kaotanud kokku üle 59 miljardi dollari, kirjutab The Wall Street Journal, viidates ettevõtete avaldustele ja regulaatorite andmetele.

Yale'i ülikooli teadlased on välja arvutanud, et ligi tuhat Lääne ettevõtet on lubanud Ukraina sõja tõttu oma tegevust Venemaal vähendada või äri riigis täielikult sulgeda.

Leht märgib, et paljud hindavad Venemaa tegevuskulusid kohaliku majanduse nõrgenemise ja ostjate puudumise tõttu üle. USA ja rahvusvaheliste standardite kohaselt aru andvad ettevõtted on sunnitud kajastama vara väärtuse langust.

Mahakandmised puudutasid mitmesuguseid tööstusharusid pankadest kuni tootjate, jaemüüjate ja transpordiettevõteteni. Seega eeldatakse, et McDonald's kannab pärast Venemaa restoranide müügilepingu sõlmimist maha 1,2-1,4 miljardit dollarit. Samal ajal kandis Exxon Mobil pärast Kaug-Ida nafta- ja gaasiprojekti peatamist maha 3,4 miljardit dollarit. Anheuser-Busch InBev SA teatas omakorda 1,1 miljardi dollari suurusest mahakandmisest seoses otsusega müüa Venemaa ühisettevõte.

«See mahakandmiste voor ei jää viimaseks,» ütleb konsultatsioonifirma Kroll LLC tegevdirektor Carla Nuñez.

«Kriisi arenedes saame näha täiendavaid rahalisi tagajärgi, sealhulgas sõja kaudset mõju,» märkis asjatundja.

Iirimaa lennukiliisingu ettevõte AerCap Holdings NV kandis eelmisel kuul maha 2,7 miljardi dollarit, sealhulgas enam kui 100 lennuki väärtuse languse, mis ei saa Venemaalt välja lennata. Need lennukid olid antud rendile Vene firmadele.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles