NÄDALA SÕLMKÜSIMUS ⟩ Miks elekter on suvel ikka nii kallis? (5)

Andrus Karnau
, ajakirjanik
Copy
Viljandi fotograaf Larissa Tilk laseb abikaasal panna elamu katusele päikesepaneelid, sest elektrita elada ei saa, aga elektriarve tuleb kontrolli all hoida.
Viljandi fotograaf Larissa Tilk laseb abikaasal panna elamu katusele päikesepaneelid, sest elektrita elada ei saa, aga elektriarve tuleb kontrolli all hoida. Foto: Elmo Riig/Sakala

Aprillis ostis Viljandi fotograaf Larissa Tilk endale jalgratta. Et oleks, millega tööl käia, sest autokütuse hind oli tõusnud kiiresti. Tilk üürib fotostuudiot, rent on kütte ja elektri hinna tõusu tõttu paarkümmend eurot suurem kui aasta tagasi. Tütar õpib Tartus, ühiselamu üür tõusis viis eurot. Aga kõige valusamalt annab energiakriis tunda kodus.

Ligi 200-ruutmeetrise elamu elektriarve oli mullu mais 123 eurot, tänavu mais 270. Suures majas elab ühel korrusel Tilk ja teisel poja pere, aga isegi pooleks jagades on arve suur. Esmalt lülitasid nad mullu talvel välja õhksoojuspumbad, sest majas on veel ahjud, aga kõiki elektriseadmeid ja -kütet välja lülitada ei saa.

«Mees on õnneks metsamees ja teeb ise puid, aga ostnud oleme ka. Halgude hind on ka kõvasti tõusnud,» ütles Tilk. «Päris elektrita ei saa: pesed pesu, teed süüa. Tegime liitumisavalduse, et päikesepaneelid katusele panna.»

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles