Venemaa pangad kasseerivad klientide dollaritelt ja eurodelt üüratut teenustasu (2)

Kaja Koovit
, majandustoimetuse juhataja
Copy
Dollarid ja eurod.
Dollarid ja eurod. Foto: Scanpix/ Reuters/ Dado Ruvic

Venemaa pangad on hakanud klientide valuutaarvetelt üüratut teenustasu kasseerima.

Komsomolskaja pravda kirjutab, et neljapäeva hommikul said miljonid Tinkoffi panga kliendid ebameeldiva üllatuse osaliseks: nimelt teatas pank, et kasseerib alates 23.juunist klientide arvetel seisvalt valuutalt kuise teenustasuna sisse ühe protsendi.

Samm puudutab USA dollarite, eurode, naelsterlingite ning Šveitsi frankide omanikke, kelle arvetel on üle 1000 valuutaühiku. Sammu põhjendab pank kujunenud geopoliitilise olukorraga ning võimaliku valuutaarvete blokeerimisega.

Väljaande sõnul on olukord ennekuulmatu. Pank kasseerib hoiustel olevast rahast endale aastas 12 protsenti.

Tinkoff ei ole ainus. Sarnasest otsusest teatasid  oma klientidele ka Rosbank, Uralsib, Raiffeisenbank. Tõsi, seal on tingimused veidi leebemad. Näiteks Raibbeisenbankis maksustatakse üle 10 000 dollari ulatuv suma ning teenustasu on kordades väiksem ehk 2,4 protsenti aastas.

Kui varem oleks saanud kõrgest teenustasust pääseda, võttes sularaha lihtsalt pangast välja, siis nüüd ei ole piirangute tõttu seda võimalik teha. Küll annab väljaanne aga rea soovitusi, kuidas pangapoolsest röövimisest pääseda. Olgu selleks siis raha sugulaste arvete vahel jagamine või erinevate kodumaiste pankade arvete vahel jagamine.

Venemaa Keskpank teatas, et selline ühepoolne kliendilepingute muutmine ei ole seaduslik.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles