GRAAFIK Euroopa jõudis alampalgas kokkuleppele. Millised on miinimumtasud erinevates riikides (4)

Kaja Koovit
, majandustoimetuse juhataja
Copy
Miinimumpalk peab peab olema piisav.
Miinimumpalk peab peab olema piisav. Foto: Arvo Meeks

Euroopa Parlament ning liikmesriigid jõudsid sel nädalal euroliidu alampalga ettepaneku osas poliitilisele kokkuleppele. Miinimumpalk peaks olema igas riigis õiglane. Millised on aga alapalgad erinevates liikmesriikides.

Euroopa Liidu 27 liikmesriigist on miinimumpalk kehtestatud 21 riigis, kirjutab Euronews. Eurostati andmetel on miinimumpalgad riigiti aga väga erinevad, varieerudes Bulgaaria 332 eurost kuus Luksemburgi 2257 euroni kuus.

Kuues liikmesriigis: Austrias, Küprosel, Taanis, Soomes, Itaalias ning Rootsis määratakse palgatasemed kollektiivsete kokkulepete läbirääkimiste tulemusena.

Euroliidu uued direktiivi kohaselt on alampalga tase piisav, kui tagab konkreetses riigis inimväärse äraelamise ning riik peab selle taseme välja arvestamiseks koostama reaalhindes arvestatava kaupade ja teenuste korvi. Teise võimalusena peab alampalk moodustama 60 protsenti mediaanpalgast või 50% keskmisest palgast.

Eesti keskmine palk kerkis märtsis 1735 euroni. Töötasu alammäär kerkis sellest aastast 654 euroni kuus. Neid numbreid aluseks võttes moodustab miinimumpalk vaid 37,7% keskmisest. 

Mai alguses tegi ametiühingute keskliit tööandjatele ning valitsusele ettepaneku tõsta hinnatõusuga hakkamasaamiseks miinimumpalk  erakorraliselt 1. juulist 700 euroni, kuid Eesti Ametiühingute Keskliidu juhi Peep Petersoni sõnul partnerid seda ettepanekut ei toetanud.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles