Soome kavatseb LNG-terminali hoida Inkoo sadamas

BNS
Copy
Balticconnectori maalejõudmise punkt Inkoos.
Balticconnectori maalejõudmise punkt Inkoos. Foto: Balticonnect / Reuters / Scanpix

Soome gaasisüsteemihaldur Gasgrid Finland teatas neljapäeval, et leidis juba renditud veeldatud maagaasi (LNG) ujuvterminalile asukoha Fortumile kuuluvas Inkoo sadamas, kuid samas jätkatakse koos Eleringiga ka Eestis võimaliku asukoha arendamist.

Inkoo sadam asub Balticconnectori gaasitorujuhtme läheduses, mis võimaldab gaasi tarnimist peamiselt tööstuslikele lõpp-kasutajatele terves Balti regioonis, teatas Gasgrid. Sadamas on juba olemas ka vajalik kai.

Mai lõpus teatas Soome valitsus, et Gasgrid Finland ja Ameerika Ühendriikide Excelerate Energy sõlmisid LNG terminali laeva Exemplari kümneaastase rendilepingu ning loodavad saada enne talve valmis ka terminali. Laeva mahutavus on piisav nii Soome kui Eesti gaasivajaduse katmiseks.

Suurendamaks tõenäosust, et vähemalt ühel pool Soome lahet tekib tulevaks kütteperioodiks võimekus ujuvterminali vastuvõtuks, jätkab Gasgrid Finland koos Eleringiga ka varasemat plaani ning teevad koostööd Paldiski projekti arendamisel.

Alexela nõukogu esimees Marti Hääl ütles mai lõpus riigikogu riigieelarve kontrolli erikomisjoni istungil, et ettevõte peab kõnelusi Gasgrid Finlandi poolt üüritud ujuvterminali Paldiskis Lahepere lahes rajatavale haalamiskaile toomiseks, ent on läbirääkimiste läbi kukkumisel valmis ise sarnase laeva rentima.

Alexela ja Infortar üüriks laeva kaheks aastaks, võimalusega lepingut aasta võrra pikendada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles