EKP astub intressitõusuga ülikiire inflatsiooni vastu (1)

Erkki Erilaid
Copy
Euroopa Keskpanga president Christine Lagarde tõdes, et inflatsiooni taltsutamiseks tuleb lõpetada rahatrükk ja tõsta baasintressi.
Euroopa Keskpanga president Christine Lagarde tõdes, et inflatsiooni taltsutamiseks tuleb lõpetada rahatrükk ja tõsta baasintressi. Foto: Sem Van Der Wal /EPA/Scanpix

Euroopa Keskpanga (EKP) presidendi Christine Lagarde’i sõnul on kiire inflatsioon suur katsumus kõigi jaoks. «EKP nõukogu tahab, et inflatsioon naaseks keskpika aja jooksul seatud kahe protsendi eesmärgi juurde ja selleks on vaja tõsta nii baasintressimäärasid kui ka lõpetada varaostuprogrammid,» märkis Lagarde.

Mais hoogustus inflatsioon peamiselt kerkivate energia- ja toiduainehindade ning sõja mõjul taas märkimisväärselt. Euroala aastane inflatsioon kiirenes 8,1 protsendini ning Eestis 20 protsendini, mis oli euroalal suurim.

Lagarde nentis, et suurim mõju inflatsioonile on energiahindadel, mille hinnakasv ulatus mais võrreldes mulluse aastaga 39,2 protsendini, toit kallines 7,5 protsenti.

Seetõttu otsustas EKP eilsel rahapoliitika nõukogu istungil, et tõstab baasintressi juulis 0,25 protsendini, lõpetades samal ajal ka rahatrüki. Praegu on keskpanga baasintress (refinantseerimisoperatsioonide intress) 0 ning pankadele pakutav hoiuseintress –0,5 protsenti. Analüütikud ennustavad, et aasta lõpuks tõstetakse baasintress 0,75 protsendini ja 2023. aasta lõpuks juba 1,5 protsendini. Euroopas viis tasuta raha lõppemise uudis börsid eile langusse, näiteks Frankfurdi börsiindeks kukkus 1,6 protsenti.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles