Ligi: riigikogu harrastusökonomistid peavad end Eesti Pangast ja USA rahandusministrist targemaks (19)

Carl-Robert Puhm
, majandusajakirjanik
Copy
Jürgen Ligi
Jürgen Ligi Foto: Remo Tõnismäe

Riigikogu liige Jürgen Ligi (Reformierakond) väljendas ühismeedias pahameelt, et rahvasaadikud ei kuula USA rahandusminister Janet Yelleni ja Eesti Panga presidendi Madis Mülleri nõuandeid, vaid lähtuvad partei tarkusest. Kriitiline oli Ligi ka majandusekspert Raivo Vare suhtes.

Endine USA Föderaalreservi juht ja praegune rahandusminister Janet Yellen tõi eile senati rahanduskomisjoni ees välja, et USA kongress saab leevendada kõrge hinnatõusu käes vaevlevate inimeste olukorda, vähendades nende olmekulusid.

Yellen pakkus välja konkreetsed meetmed, mis sisaldasid nii retseptiravimite hindade vähendamist, taastuvenergiasse investeerimist kui ka toetusi taskukohase elukoha soetamiseks ja hoonete energiatõhususe tõstmiseks. Raha selleks soovitas USA rahandusminister leida kõrgepalgaliste ausamast maksustamisest. Lisaks pani Yellen seadusandjatele südamele, et USA-l tuleks vähendada eelarvepuudujääki.

Yelleni öeldust haaras kinni riigikogu liige Jürgen Ligi, kes esitas ühismeedias enda kokkuvõtte. «USA keskpankur Janet Yellen ütles äsja, et hinnatõusu ohjeldamiseks tuleb vähendada eelarvepuudujääki ja tõsta makse. Ei midagi uut, aga nali on eile riigikogus toimunu, kus harrastusökonomistid nõudsid hinnatõusu peatamist maksude kaotamisega ja «inimeste toimetuleku tagamist» riigieelarvest. Ehk niigi maotu puudujäägi tõstmist viiendiku-kuuendiku kanti riigieelarvest ja inflatsiooni takka kütmist,» kirjutas Ligi.

Eksrahandusministri teatel on kõrgete kütusehindade tõttu aktuaalseks muutunud fossiilsete kütuste maksude vähendamine halb mõte, mis annab inflatsioonile veelgi hoogu. Ligi sõnul tuli see sõnum välja ka eile riigikogus esinenud Eesti Panga juhi Madis Mülleri materjalidest ja vastustest. «Hinnatõus tuleb energia defitsiidist ja defitsiidi tarbimise subsideerimise asemel tuleb investeerida, et suurendada pakkumist ja säästu ning aidata tõepoolest abivajajaid,» selgitas Ligi mõttekäiku.

Paraku ei jõudvat see teadmine kohale rahvasaadikutele. «Aga no teadus võib ju rääkida, aga partei on otsustanud,» pahandas Ligi.

Vare sai pragada

Ka jagus Reformierakonna aseesimehel etteheiteid Isamaa poolt esinema kutsutud endisele ministrile ning majanduseksperdile Raivo Varele. «Mülleri järel oligi partei selleks kutsunud Arvaja (kirjapilt muutmata – toim), kes mingi igava analüüsiga aega ei raisanud ja oli muidugi palju särtsakam. Ekspoliitik Raivo Vare, kellega keegi kunagi ei vaidle, andis parlamendile ja valitsusele lihtsalt juhiseid, et riik peab midagi tegema ja on vaja lühiajalisi ning pikaajalisi meetmeid.» 

Ligi sõnul möönis ka Vare, et Eesti Pank rääkis põhilise ära, aga hakkas seejärel ise rääkima täpselt vastupidist juttu, et makse tuleb ikka vähendada ja eelarve puudujääki käristada.

Reformierakonna veteranpoliitik juhtis enda sõnul tähelepanu Vare jutu vastuolule Eesti Panga analüüsiga, kuid viimane korranud endiselt, et midagi peab tegema. «Seega ikkagi, et riik andku raha juurde ennekõike neile, kes ei kannata ja kütku hinnatõusule valimatult takka,» resümeeris Ligi Vare öeldut.

«Raivo ja hinnatõusu paistel läheb särama ka kõige tuhmim poliitik. Tegevpoliitikute voor oligi valdavalt analüüside ignoreerimine ja arvaja ees koogutamine. Aga kannatab maksumaksja, majandus ja tarbija, sest arutule inflatsioonile ja eelarvepuudujäägile tahetakse ainult peale kallata,» lõpetas Ligi postituse.

Kommentaarid (19)
Copy
Tagasi üles