Walmarti pärija ostab ligi viie miljardi dollariga nimeka spordimeeskonna

Carl-Robert Puhm
, majandusajakirjanik
Copy
Walmarti miljardärist pärija Rob Walton.
Walmarti miljardärist pärija Rob Walton. Foto: Danny Johnston

USA suurima jaeketi Walmart pärija, miljardär Rob Walton ja tema juhitud investorgrupp ostavad Denver Broncose Ameerika jalgpalli meeskonna rekordilise 4,65 miljardi dollari eest, kirjutab Wall Street Journal.

Broncos teatas kokkuleppest teisipäeva hilisõhtul, kuid ei avaldanud tehingu hinda. Asjaga kursis olevate inimeste sõnul käiakse välja rekordsumma, mis ületab kahekordselt varem NFLi klubi eest makstud 2,3 miljardit dollarit.

«Tänane päev on Broncose ajaloo uus oluline peatükk,» ütles meeskonna president ja tegevjuht Joe Ellis avalduses.

Broncose uus omanik Rob Walton on Walmarti asutaja Sam Waltoni poeg. Lisaks Waltonile kuuluvad investorgruppi ka Walmarti juhatuse esimees Greg Penner ja tema naine Carrie Walton Penner, kes on Waltoni tütar.

Denver Broncos sai üheks NFLi kuumimaks frantsiisiks kauaaegse omaniku Pat Bowleni juhtimisel, kes omandas meeskonna 1984. aastal. Pärast 30 aastat aktiivselt klubi juhtimises osalemist loobus Bowlen tervislikel põhjustel kontrollist meeskonna üle, andes selle 2014. aastal üle usaldusfondile. Bowlen suri 2019. aastal ja siis pidid usaldusisikud otsustama, kes Bowleni pereliikmetest meeskonna üle võtab.

Kuna võitlus miljardeid dollareid väärt vara pärast tekitas perekonnas suuri pingeid ja tülisid, otsustasid usaldusisikud lõpuks meeskonna maha müüa. 

Arvestades meeskonna ajalugu ja asjaolu, et võimalusi NFLi meeskonna soetamiseks avaneb harva, ei olnud ostjatest puudus. Huvi Broncose soetamise vastu näitasid lisaks Waltonile üles ka NBA korvpallimeeskonna Philadelphia 76ersi omanik Josh Harris kui ka osapooled, kes ostsid hiljuti Londoni Chelsea jalgpallimeeskonna.

Viimati vahetas NFLi klubi omanikku 2018. aastal, kui riskikapitalist David Tepper ostis Carolina Panthersi meeskonna umbes 2,3 miljardi dollari eest.

2021. aastal paigutas majandusleht Forbes Broncose maailma väärtuslikumate spordiklubide seas 25. kohale, hinnates tiimi väärtust 3,3 miljardile dollarile.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles