Maailmapank alandas Hiina majanduse kasvuväljavaadet

Copy
Hiina peaminister Li Keqiang.
Hiina peaminister Li Keqiang. Foto: Yan Yan/Scanpix Baltics

Maailmapank alandas kolmapäeval järsult Hiina majanduse kasvuennustust, hoiatades, et koroonameetmetest tingitud tagasilöögid aeglustavad majanduse taastumist veel edaspidigi.

Hiina on ainus maailma suurte hulka kuuluv majandus, mis jäi lõpuni truuks koroonaviiruse nullstrateegiale, kasutades kiireid sulgemismeetmeid, massitestimist ja liikumispiiranguid. See omakorda tõi kaasa probleemid tarneahelates ning majandusnäitajad kukkusid kahe aasta madalaimale tasemele.

Maailmapanga kolmapäevase hinnangu järgi tuleb Hiina majanduskasv tänavu 4,3 protsenti, mida on 0,8 protsenti vähem, kui nähti ette detsembris tehtud ennustuses.

Maailmapanga raportis on öeldud, et see peegeldab suures osas omikrontüve puhangute põhjustatud majanduskahju ning Hiina eri osades märtsist maini kestnud sulgemismeetmeid.

Maailmapanga Hiina, Mongoolia ja Korea kohta tehtavate hinnangute juht Martin Raiser ütles, et Hiina väljakutse on tasakaalustada Covid-19 ohjeldamine ning majanduskasvu toetamine. 

Siiski eeldab Maailmapank Hiina majanduse osalist taastumist 2022. aasta teisel poolel. Kuid sisenõudlus taastub tõenäoliselt järk-järgult ja kompenseerib vaid osaliselt varasema pandeemiaga seotud kahju, lisas Raiser.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles