India tõstis inflatsiooniga võitlemiseks taas intressimäärasid

Copy
Pangaautomaat Indias.
Pangaautomaat Indias. Foto: Avishek Das/Scanpix

India keskpank tõstis kolmapäeval teist korda kuu jooksul intressimäärasid, kui Aasia suuruselt kolmandat majandust on Ukrainas alanud sõja järel tabanud kiire inflatsioon.

India Reservpank tõstis oma repo baasintressimäära 50 baaspunkti võrra 4,90 protsendini. Kuu aega varem oli keskpank üllatanud agressiivse meetmega, tõstes intressimäära 0,4 protsendipunkti võrra.

«Sõda Euroopas kestab ja see toob meile iga päev uued väljakutsed,» ütles keskpanga juht Shaktikanta Das telepöördumises, osutades tõusvatele toidu- ja kütusehindadele. Ta lisas, et inflatsioon on üleilmne probleem, kuid tärkava majandusega riikide jaoks on see suurem väljakutse.

India taastus koroonaviiruse pandeemiast jõuliselt maailma kiireima kasvumääraga, kuid seisab nüüd silmitsi tõusvate kuludega, kuna toormehinnad kerkivad kogu maailmas järsult.

Inflatsioon jõudis aprillis 7,79 protsendiga tarbijate jaoks kaheksa aasta kõrgeimale tasemele.

Eelmisel kuul teatas valitsus nisuekspordi keelamisest. Samuti piirati tarnete tagamiseks suhkrueksporti ning alandati kütuse ja toiduõlide tollimakse, et vähendada tarbijate kulutusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles