Kas hullem on möödas? Need kolm põhinäitajat viitavad inflatsiooni leevenemisele

Merike Lees
, majandusajakirjanik
Copy
Merekonteinerite transpordi hind on langenud ja see annab lootust ka kaugelt eksporditavate kaupade hinnalanguseks.
Merekonteinerite transpordi hind on langenud ja see annab lootust ka kaugelt eksporditavate kaupade hinnalanguseks. Foto: SCANPIX

Kolm peamist tarnijate poolset tegurit, mis mõjutavad ülemaailmset inflatsioonitaset, on juba pöördunud langusesse, mis tähendab, et leevendus kiirele inflatsioonile võib olla juba silmapiiril.

Pooljuhtide ehk üle maailma tarnitavate valmis elektroonikatoodete, nagu sülearvutite, nõudepesumasinate, LED-pirnide ja meditsiiniseadmete osade hind on baromeetri järgi nüüd poole võrra madalam 2018. aasta juuli tipptasemest ja 14% madalam võrreldes eelmise aasta keskpaigaga, kirjutas Bloomberg.

Kauba transpordiks kasutatavate merekonteinerite veokurss on alates 2021. aasta septembrist kõigi aegade kõrgeimast hetkest langenud 26%.

Põhja-Ameerika väetiste hinnad, mis näitavad, kuhu globaalne toiduainete inflatsioon areneb, on 24% madalamad kui märtsis.

Isegi kui keskpankurid inflatsiooni ohjeldamiseks intressimäärasid tõstavad, arvab üha rohkem majandusteadlasi, et inflatsiooni tipptase on seljataga – kuigi kulub veel aega, enne kui toorainete madalamad hinnad jõuavad hindadeni, mida lõpptarbijad näevad.

Kuigi vähesed ennustajad ennustavad pandeemiaeelsete hindade naasmist lühiajalises perspektiivis, on ülemaailmsetel jaemüügihiiglastel, nagu Walmart Inc., praegu raskusi ülehinnatud kaubavarude müümisega vähem entusiastlikule ostjale.

«Ehkki mõnes maailma osas on inflatsioon alles saavutamas oma tippu, on ilmnemas mõningaid märke selle kohta, et me ei pruugi olla murdepunktist enam kaugel ja aastane inflatsioonimäär hakkab langema,» ütles Singapuris asuv Austraalia ja Uus-Meremaa pangandusgrupi Aasia-uuringute juht Khoon Goh.

Hiina tootjahinnad saavutasid haripunkti 2021. aasta lõpus ja hinnatõus on hakanud aeglustuma.

«See on paljulubav areng imporditud kaupade inflatsiooni leevendamiseks kogu maailmas,» ütles Goh. Lisaks viitavad langenud konteinervedude hinnad ja tarneaegade paranemine kitsaskohtade leevenemisele tarneahelas, mis peaks selle aasta lõpus hinnasurvet piirama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles