Eesti toit on Euroopa üks puhtamaid

PM Majandus
Copy
Toidutööstuse töötajad. Foto on illustreeriv.
Toidutööstuse töötajad. Foto on illustreeriv. Foto: Meelis Meilbaum

Uuringud kinnitavad, et Eesti toit on Euroopa esirinnas oma puhtuse ja kvaliteedi poolest ning Eesti põllumajandus on maailmas kõige keskkonnahoidlikumate seas.

«Eesti toit paistab Euroopas väga positiivselt silma, sest on Euroopa Toiduohutusameti uuringute järgi üks maailma puhtamaid, kuna Eesti põllumajanduses kasutatakse suhteliselt vähe taimekaitsevahendeid. Eurostati viimaste andmete järgi on Eesti viie kõige vähem taimekaitsevahendeid kasutava riigi hulgas Euroopas,» ütles Eesti Toiduliidu juhataja Sirje Potisepp.

Põllumajandus- ja toiduameti võetud proovide põhjal vastab eestlaste toidulauale jõudev loomne toit kõikidele nõuetele.

«Aga meil on veelgi rohkem häid uudiseid tarbijale – Eesti toiduainetööstused panustavad ohutuse tagamisse palju rohkem, kui seadused ette näevad, ning Eesti toit on kõikjal Euroopas ja kaugemalgi tuntud oma kõrge kvaliteedi poolest,» lisas Potisepp.

Eesti toidutootjad tegutsevad nende initsiatiivil vastu võetud kestliku tootmise eneseregulatsiooni alusel: rakendavad toiduohutuse tagamisel enesekontrollisüsteeme, viivad lisaks seaduses kehtestatud nõuetele läbi täiendavaid kontrolle ja analüüse ning teevad järjepidevat ja sisukat koostööd järelevalveasutustega.

«Toiduohutus on meie sektori üks suurimaid prioriteete ning tootjad investeerivad pidevalt nii tehnoloogia arengusse kui ka töötajate koolitamisse ja kõrghügieeni tagamisse kõikides tootmisahela etappides. Meil lasub suur vastutus ja siin on meile headeks partneriteks põllumajandus- ja toiduamet ning terviseamet,» nentis Potisepp.

Potisepa sõnul on toiduohutuse tagamisel suur roll ka tarbijatel endil: koduköökides peab alati pöörama tähelepanu sellele, et erinevad toidud oleksid vastavatel tingimustel hoiustatud ja õigesti valmistatud.

Potisepa sõnul aitab toidu õige käsitlemine kodudes mitte üksnes toidumürgituste vastu, vaid vähendab oluliselt ka toidu raiskamist, mis on Eestis jätkuvalt üsna suur probleem. Aastas visatakse Eestis ära ligikaudu 84 000 tonni toitu, mille maksumus on üle 160 miljoni euro. Üle 70 protsendi kogu Eesti toidujäätmete tekkest tekitatakse just kodumajapidamistes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles