Ragn-Sells alustas Soomes põlevkivituha demotehase projekteerimist

BNS
Copy
Põlevkivituhk.
Põlevkivituhk. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Soomes algas Ragn-Sellsi 2024. aastaks planeeritava põlevkivituha väärindamise demotehase projekteerimine insenertehnilisi lahendusi pakkuva AFRY Finland Oy poolt.

Aasta lõpus valmiva tehnilise projekti ettevalmistamisel peetakse silmas kõige keskkonnasõbralikumate lahenduste rakendamist, teatas Ragn-Sells.

AFRY projektijuhi Jouni Harju sõnul on uudsete tehnoloogiatega töötamine alati väga inspireeriv.

«Innovatiivsed tehnoloogiad annavad tihti võimaluse panustada eri valdkondades ringmajanduslahenduste kasutusele võtmisesse. Antud juhul on visiooniks kasutada põlevkivituhka teistes tööstustes vajamineva kaltsiumkarbonaadi tootmiseks,» selgitas Harju.

«Tehniliste konsultantidena aitame oma klientidel teha kindlaks ja valida parimaid variante turvaliseks, jätkusuutlikuks ja kuluefektiivseks tulemuseks. Meie kogemus protsesside, integreeritud inseneeria ja projektijuhtimise vallas tagavad projekti sujuva läbiviimise ja tulevase tehase tõhusaima toimimise,» lisas ta.

Ragn-Sells projektijuhi Alar Saluste hinnangul on projekteerimisfaas enne tehase ehitamise alustamist kõige määravamaks ülesandeks.

«On äärmiselt põnev, et nüüd jõuame iga päevaga lähemale maailma esimese kliimapositiivse kaltsiumkarbonaadi tootmisele. See saab olema maailmas unikaalne näide, kuidas tööstusjäätmest pärit kaltsiumist ja heitgaasidest võetud CO2-st luuakse materjal, mille järgi üle maailma suur nõudlus valitseb. Meie demotehas saab olema tehnoloogia viimistlemisel viimane samm enne suure tootmisüksuse rajamist 2028. aastal,» märkis Saluste.

AFRY ülesanne on demotehase tehnoloogiline projekteerimine ja maksumushinnangu koostamine, mis saab olema üheks investeerimisotsuse sisendiks.

Viimase 60 aasta jooksul on Eesti energiatootmiseks kasutanud põlevkivi, mille tulemusel on looduskeskkonda ladestatud üle 600 miljoni tonni kõrge aluselisusega põlevkivituhka. Ragn-Sells on välja töötanud patenteeritud lahenduse, mis muudab tuha tehnoloogia abil kasulikuks mineraaltäiteaineks kaltsiumkarbonaat, sidudes seejuures materjali ka suures koguses süsinikdioksiidi. Kaltsiumkarbonaadi tootmise katse- ja tööstuslikud tehased on plaanis rajada Narva linnas asuva elektrienergiatootmise territooriumile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles