Viiendik eestlastest sooviks elada ühes kodus elu lõpuni

PM Majandus
Copy
Kord soetatud kodus sooviks suur hulk inimesi veeta kogu oma elu.
Kord soetatud kodus sooviks suur hulk inimesi veeta kogu oma elu. Foto: Jeremy Bezanger/ Unsplash

Eesti, Läti ja Leedu elanike jaoks on oluline elada endale kuuluvas kodus ning veerand Balti riikide elanikest eelistaks elada kord ostetud kodus elu lõpuni, selgus Luminori uuringust.

Koduvahetamise küsimuses on lätlased ja leedukad eestlastest konservatiivsemad: Eesti elanikest sooviks ühes kodus terve elu veeta 18%, Lätis 26% ja Leedus koguni 28% uuringus osalenutest.

Samas on 86% eestlastest veendunud, et tahab elada endale kuuluvas kinnisvaras, sama arvab 80% leedulastest ja 81% lätlastest. Soov oma kodu omada tõuseb inimeste vanuse kasvades.

Luminori eraisikute panganduse juhi Tanel Rebase sõnul pole oma esimese kodu ostmist plaanides inimestel sageli veel piisavalt teadmisi, et teha hästi läbimõeldud ja ka rahaliselt kaalutud otsus.

«Näiteks unistatakse sageli majast, kuid selle ostmiseks veel piisavalt võimalusi pole. Ka see uuring näitab, et paljud suhtuvad koduostu nii, nagu peaksid nad samas kohas elama terve elu,» rääkis Rebane. «Tegelikult on väga normaalne, kui inimese esimene kodu on näiteks kahetoaline korter ning sealt liigutakse rahaliste võimaluste ja pere kasvades edasi.»

Pea pool Läti ja Leedu elanikest elaksid kas terve elu samas kohas või vahetaksid elukohta ühe korra. Eestis teeks nii vaid alla kolmandiku vastanutest. Eestlased on lätlastest ja leedukatest altimad vahetama oma kodu ka kaks, kolm või rohkemgi kordi, kui tekib vajadus teistsuguse elamispinna järele. Linnades elavad Balti riikide elanikud on rohkem valmis oma elukohta vahetama kui maapiirkondade elanikud.

Rebane nentis, et elukoha vahetus on sageli ebamugav ja nõuab ka näiteks laste kooli või lasteaia vahetust, teistsugust tööle käimise logistikat ja muid elürütmi muudatusi.

«Samas on sellel ka palju positiivseid külgi. Kui kolid linnast maale, saad vastu rohkem loodust, värskema õhu ja vaiksema keskkonna. Kui kolid aga linna, võivad muutuda paremaks õppimis- ja töövõimalused,» kirjeldas Rebane. Samuti võib elukoha vahetamine väiksema vastu näiteks laste kodust lahkumise järel anda märgatava finantsilise toe pensionipõlveks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles