Riik kindlustab päikeseelektriga 150 000 majapidamist (7)

Carl-Robert Puhm
, majandusajakirjanik
Copy
Päikesepark Viljandimaal Abja-Paluojal.
Päikesepark Viljandimaal Abja-Paluojal. Foto: Elmo Riig

Kui tuuleparkide arendamine on Eestis viimasel kümnendil paigal tammunud, siis päikeseenergia tootmismahud kasvasid mullu rohkem kui kaks korda. See on aga alles algus: Eleringi korraldatud vähempakkumine toob päikeseelektrit turule veel umbes 150 000 kodumajapidamise tarbeks.

Varem on Eesti taastuvenergia vähempakkumised piirdunud vaid väikeste, viie gigavatt-tunniste katsetustega. Nüüd võeti lõpuks asi tõsisemalt ette: panuseid tõsteti ligi sada korda ja oksjonile läks megakogus, 450 gigavatt-tundi aastas. Huvilistest puudus ei olnud: 1. juuni õhtuks oli pakkumise esitanud 29 elektritootjat, kokku 1201 gigavatt-tunni ulatuses. Vaid Enefit Wind Purtse osales oksjonil tuule ja päikese kombineeritud lahendusena, teised tootjad toetusid vaid päikesele.

Suurima noosi oksjonist noppis Austria ettevõte Enery Österreich GmbH, kes küsis toetust 220 gigavatt-tunni päikeseelektri tootmiseks aastaks. «Enery on 2019. aastal Austrias asutatud taastuvenergiaettevõtte, kes on suunanud pilgu eelkõige Kesk- ja Ida-Euroopa turgudele. Meie fookuses on eelkõige suuremahulised taastuvenergiaprojektid,» ütles Enery Estonia juhatuse liige Margus Potisepp (pildil) Postimehele. «Üks meie strateegilisi investoreid on suur investeerimisfond (Three Seas Initiative Investment Fund – toim),» lisas Potisepp.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles