VKG biotoodete tehase eriplaneering läks teisele ringile

BNS
Copy
Tulevase tehase asupaigaks on kavandatud maatükid, mis jäävad VKG praeguse territooriumi naabrusesse poolkoksimägede taha.
Tulevase tehase asupaigaks on kavandatud maatükid, mis jäävad VKG praeguse territooriumi naabrusesse poolkoksimägede taha. Foto: Peeter Lilleväli / Põhjarannik

Lüganuse vald esitas ametkondadele ettepanekute esitamiseks Viru Keemia Grupi (VKG) biotoodete tootmiskompleksi eriplaneeringu lähteseisukohtade ja keskkonnamõju strateegilise hindamise väljatöötamise kavatsuse.

Dokumendi avalik väljapanek toimus tänavu 1. veebruarist 1. aprillini, 6. mail toimusid Kiviõli Kunstide Koolis ja Püssi Kultuurimajas avalikud arutelud. Avaliku väljapaneku aja jooksul oli igal isikul õigus avaldada lähteseisukohtade ja keskkonnamõju strateegilise hindamise väljatöötamise kavatsuse kohta arvamust. Laekus kokku 14 arvamuskirja.

Lähteseisukohti ja keskkonnamõju strateegilise hindamise väljatöötamise kavatsust on vastavalt täiendatud ja nüüd on ametkondadel 30 päeva täiendavate ettepanekute esitamiseks.

Eriplaneeringu ala piires otsitakse parimat võimalikku asukohta biotoodete tootmiskompleksile. Tehase rajamiseks on vajalik ligikaudu 160 hektari suuruse pindalaga sobilik maa-ala. Alal paikneksid toorpuidu ja puiduhakke laoplatsid, tselluloosi ja biokeemia tootmiseks vajalikud tootmisüksused, elektri- ja soojusenergia koostootmisjaam, toorvee- ja reoveepuhasti.

Tehase aastane toormevajadus oleks 2–2,3 miljonit kuupmeetrit männi-, kuuse-, kasepaberipuitu ja puiduhaket. Tootmiseks vajaliku toorveena kavandatakse kasutada Ojamaa kaevandusest väljapumbatavat vett, aastane vajadus on 12,5 miljonit kuupmeetrit. Tootmise käigus tekkiva reovee töötlemiseks rajataks vastav puhasti ja heitvee ärajuhtimiseks süsteem, mille kaudu suunatakse puhastatud vesi süvamere kollektori kaudu Soome lahte.

Tootmisprotsessi välisõhu heiteallikad on tehase korsten või korstnad, lisaks võib käitises tekkida puidu väärindamisele iseloomulikku lõhnaheidet, kas puidutoodete koorimisest, hakkimisest, keetmisest, kasutatud leelise kontsentreerimisest ja toorkeemia taastootmisest, tootmisprotsessi käivitamise ja peatamise heidetest või reoveepuhastist. Seetõttu kavandatakse tehase põhitootmisprotsessid kinnise tootmistsüklina. Ühtse hingamissüsteemi kaudu kogutakse lõhnaaineid sisaldada võivad õhuheitmed kokku ja põletatakse kateldes, mis tagab VKG sõnul, et käitise stabiilse tööprotsessi ajal olulist lõhnahäiringut ei kaasne.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles