Ukraina tahab panna sada tuhat venemaalast sanktsioonide alla

BNS
Copy
Ukraina sanktsioonide nimekirja eesotsas on Vladimir Potanin, kes on Norilski Nikeli kaasomanik.
Ukraina sanktsioonide nimekirja eesotsas on Vladimir Potanin, kes on Norilski Nikeli kaasomanik. Foto: Sergei Karpukhin

Ukrainas töötati välja mehhanism Vene presidendi Vladimir Putini režiimi kuritegelikku tegevust toetavate inimeste karistamiseks, edastas esmaspäeval portaal Unian.

Jermak-McFauli rahvusvaheline töörühm esitas isiklike sanktsioonide tegevuskava. See tegi ettepaneku kehtestada sanktsioonid sajale tuhandele inimesele. Dokumendi avaldas presidendi kantselei juht Andri Jermak.

«Pakume välja mehhanismi, mis muudab Kremli poliitikast loobumise või avaliku hukkamõistmise edasilükkamise kulukaks,» öeldakse dokumendis.

Kavandatava korra kohaselt peaks Ukraina korruptsioonitõrjebüroo koostama ja avaldama sanktsioonide kriteeriumidele vastavate isikute nimekirja ning saatma selle nende riikide valitsustele, kes on valmis neid sanktsioone kehtestama.

Sellest lähtuvalt peab viimane alates teatud kuupäevast teatama nende isikute suhtes kohaldatavatest sanktsioonidest.

Võimalike sanktsioonide nimekirjas oleval isikul on enne seda kuupäeva aega Kremli poliitika avalikult hukka mõista, oma ametikohalt tagasi astuda, kanda osa oma varast üle Ukraina ülesehitamise fondi jms. Siis sanktsioonid tema vastu ei jõustu.

«Kui kõikidele selles dokumendis välja pakutud rühmadele kehtestatakse isiklikud sanktsioonid, katab see 100 000 inimest, mis on ajaloo suurim üksiksanktsioonide arv. Kuigi see arv on vähem kui 0,1 protsenti Venemaa elanikkonnast, mõjutab see enamikku just sellest õhukesest Vene ühiskonnakihist, mis esindab Venemaa eliiti ja jõukaid,» seisab dokumendis.

Sanktsioonide nimekirjad koostatakse kategooriate kaupa tähtsuse järjekorras: oligarhid, kõrged ametnikud, ettevõtete, sealhulgas välismaalastega tegelevate ettevõtete juhtkonnad, Vene propagandistid, erakonnajuhid, kõigi nende inimeste perekonnaliikmed ja volitatud esindajad.

McFauli-Jermaki rühm tegi ettepaneku kaaluda isiklike sanktsioonide kehtestamist kõikidele Venemaa sportlastele ja kõrvaldada nad kõikidelt rahvusvahelistelt võistlustelt.

Rühma asjatundjad märgivad, et ennekõike on vaja ette võtta oligarhid, kes on suutnud vältida sanktsioone enamikus või kõigis jurisdiktsioonides.

Näiteks on need Vladimir Potanin (Norilski Nikeli ja teiste suuretevõtete omanik), Andrei Bokarev (Transmašholdingu ja teiste suurettevõtete kaasomanik), Iskander Mahmudov (Transoili, Transmašholdingu jms kaasomanik).

«Andsime isiklike sanktsioonide tegevuskava, aga ka McFauli-Jermaki rühma varasemad ettepanekud (sanktsioonide tugevdamise kava ja energiasanktsioonide tegevusplaani ) üle kõigile võtmeisikutele, kes mõjutavad asjakohaste otsuste vastuvõtmist,» ütles Jermak.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles