Venemaa teemandid ei ahvatle enam ostjaid (1)

BNS
Copy
Vene riikliku teemandikompani Alrosa töötaja demonstreerimas haruldast 242-karaadist teemanti.
Vene riikliku teemandikompani Alrosa töötaja demonstreerimas haruldast 242-karaadist teemanti. Foto: Tatyana Makeyeva

Maailma riigid on hakanud vähendama teemanditarneid Venemaalt.

Enamik Venemaalt pärit töötlemata teemante lõigatakse Indias, sealsamas lihvitakse 95 protsenti maailma briljantidest.

India tööstus- ja kaubandusministeeriumi andmetel oli töötlemata teemantide import märtsis 209 000 karaati, poole vähem kui 2021. aasta märtsis.

Kokku tarnis Venemaa jaanuarist märtsini Indiasse 718 000 karaati, mis on 45 protsenti vähem eelmise aasta sama aja tasemest (1,3 miljonit karaati).

Rahaliselt kallinesid Venemaalt Indiasse imporditud teemandid märtsis 27 protsenti, 78 miljoni dollarini.

Teemantide hinnaindeks tõusis eelmisel aastal 13 protsenti, sest turul nappis töötlemata teemante, mida nõudsid lõikajad, arvestades suurt teemandinõudlust USA ja Hiina suurematel turgudel.

Sel aastal on 30 protsenti maailma toodangust kontrolliva ALROSA vastu suunatud sanktsioonide tõttu olukord teemantide tarnimisega halvenenud.

Ennist avaldas India kalliskivide ja ehete ekspordi edendamise nõukogu statistika teemantide impordi kohta riiki selle aasta aprillis. GJEPC andmetel oli teemantide import mahuliselt aprillis 63 protsenti väiksem kui aasta tagasi.

Märtsis vähenes ka Venemaa teemantide Euroopasse tarnimise maht, kirjutab leht. Eurostati andmetel ulatus Venemaa eksport ELi (maailma peamisi teemanditurge on Antwerpen Belgias) 1,5 miljonit karaati, mis on kolm korda vähem kui 2021. aasta märtsis.

Kogu impordi väärtus oli märtsis 185 miljonit eurot, aasta tagasi 162 miljonit eurot.

ALROSA, mis annab 27 protsenti maailma ja 95 protsenti Venemaa teemantide toodangust, ei ole avaldanud müügiandmeid alates selle aasta märtsist.

Märtsi alguses keelas USA töötlemata ja lihvitud teemantide impordi Venemaalt, kuid see meede ei kehti toodetele, mis on läbinud olulise töötluse väljaspool Venemaad. India jaoks on teemantide lõikamine ja ehete tootmine suuruselt kolmas eksporditulu allikas.

Kuigi Venemaa ALROSA peamised müügikanalid ei ole veel sanktsioonide all, hakkasid mõningad India teemandilõikajad tekkinud ebakindluse tõttu Vene vääriskividest keelduma, valmistudes näitama iga kivi päritolu ja suunates Vene teemante Hiina, Kagu-Aasia või Araabia Ühendemiraatide turule, teatas Bloomberg mai keskel.

Lisaks lõpetasid ALROSA teemantide ostmise olulised pikaajalised kliendid – Ameerika jaemüüjad Signet ja Tiffany. LVMH Moët Hennessy Louis Vuittonile kuuluva Tiffany keeld hõlmab praegu kõiki Vene päritolu teemante, olenemata nende lõikamise kohast.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles