Taastuvenergia pakkumised ületasid konkursi mahu ligi kolm korda

PM Majandus
Copy
Taastuvenergia tootmine päikesepargis.
Taastuvenergia tootmine päikesepargis. Foto: Lilli Tölp

Eelmisel nädalal lõppenud taastuvenergia neljandale vähempakkumisele saatsid elektritootjad 29 pakkumust kokku 1201 gigavatt-tunni taastuvelektri tootmiseks aastas. Pakkumiste maht ületab tingimustes fikseeritud mahtu 2,7 korda.

Vähempakkumisele saadetud pakkumiste hinnavahemik ehk tootjate soovitav garanteeritud müügitulu on vahemikus 18,99-45 eurot megavatt-tunni kohta. Toetuse maksmisel arvestatakse pakutud hinnast maha vastava tunni elektrituru börsihind ehk kõige madalama esitatud pakkumise puhul hakkab tootja toetust saama juhul, kui elektriturul langeb tunnihind alla 18,99 euro.

Esialgsete andmete kohaselt saavad toetuse saamise võimaluse need pakkujad, kelle garanteeritud müügitulu hinnapakkumine on 34,90 eurot megavatt-tunni kohta või sellest madalam.

Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi energeetika ja maavarade asekantsleri Timo Tatari sõnul näitab seni suurim taastuvenergia vähempakkumine, et arendajatel on kõrge huvi uut taastuvenergiat turule tuua.

«Iga lisamegavatt roheenergiat meie riigi jaoks oluline, sest see tagab fossiilsetest kütustest tunduvalt odavama hinna ning panustab meie kliimaeesmärkidesse,» ütles Tatar. «Mida rohkem sellist tootmist on, seda vähem on vaja käivitada kalleid fossiilseid kütuseid kasutavaid elektrijaamasid.»

Vähempakkumise tingimuste kohaselt on edukaks osutunud tootjate jaoks toetuse ülemmääraks 20 eurot megavatt-tunni kohta. Garanteeritud müügitulu maksimummääraks on 45 eurot megavatt-tunni kohta, mis tähendab, et üle 45-eurose elektribörsi tunnihinna korral tootjale toetust ei maksta.

Edukad pakkujad peavad taastuvelektri tootmist alustama hiljemalt 2026. aasta algusest. Toetust on võimalik saada 12 aasta jooksul.

Äsja lõppenud vähempakkumine oli neljas – seniste vähempakkumiste aastamaht oli viis gigavatt-tundi ja sellel korral tunduvalt suurem, ehk 450 gigavatt-tundi aastas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles