Veel jõuab ⟩ Millistest aktsia tükeldamistest lõigata 2022. aastal kasu?

Merike Lees
, majandusajakirjanik
Copy
Booking.comi emafirmat Booking Holdings peetakse üheks tõenäoliseks peatseks aktsiaspliti tegijaks.
Booking.comi emafirmat Booking Holdings peetakse üheks tõenäoliseks peatseks aktsiaspliti tegijaks. Foto: Robin Utrecht/Sipa

Ükskõik, kas lõikate piruka 10 või 100 tükiks, ei tohiks see mõjutada piruka väärtust. Kuid aktsiaturul võivad aktsiate jagamisel – mis on sisuliselt aktsiate väiksemateks tükkideks lõikamine – olla teistsugused tagajärjed.

Bank of America andmetel on S&P 500 ettevõtted, kes teatasid aktsiate jagunemisest alates 1980. aastast, järgneva 12 kuu jooksul tootnud keskmiselt 25,4%, samas kui S&P 500 keskmine tootlus oli samal perioodil 9%, kirjutas Yahoo Finance.

Tegelikult ütleb pank, et pärast jagunemise väljakuulutamist on need aktsiad ka kolme- ja kuuekuulise perioodi jooksul ületanud võrdlusindeksit.

«Ettevõtte tugevus on kõrgete hindade peamine põhjus,» kirjutasid Bank of America analüütikud selle aasta alguses investoritele saadetud teates. «Kui jagamine on tehtud, võivad investorid, kes on soovinud saada või suurendada riskipositsiooni, hakata kiirustama aktsiaid ostma.»

Tänavu on olnud kaks suurte aktsiate jagunemist

2. veebruaril teatas Google'i emaettevõte Alphabet aktsiate jagamisest 20 ühe vastu. Aktsia tõusis järgmisel kauplemispäeval 7,5%.

Amazon teatas 9. märtsil aktsiate jagamisest samuti 20 ühe vastu ja 10 miljardi dollari suurusest aktsiate tagasiostuplaanist. E-kaubanduse hiiglase aktsia tõusis järgmisel päeval 5,4%.

Jagades aktsia väiksemateks osadeks, on igal osal madalam hind, mis tähendab, et see võib jaeinvestorites rohkem huvi tekitada. Siiski ei muuda see ettevõtte põhinäitajaid.

See tähendab, et keset laiaulatuslikku turu väljamüüki ja tänast geopoliitilist kriisi võib kvaliteetsete ettevõtete aktsiate jagunemine olla üks väheseid asju, mis võib muutlikul 2022. aastal investoreid rõõmustada.

Ja rohkem ettevõtteid võiks eeskuju järgida. Bank of America analüütikud tuvastasid mitu kõrge aktsiahinnaga S&P 500 ettevõtet, millelt võib oodata splitti. Siin on ülevaade kolmest, mis on panga jaoks eriti atraktiivsed:

Booking Holdings (BKNG)

Covid-19 pandeemiast mõjutatud tööstusharudest sai reisimine tõsise obaduse.

Ühe juhtiva online-reisiteenuste pakkuja Booking Holdingsi aktsia langes 2020. aasta alguses. Kuigi aktsia tõusis seejärel madalseisust välja, pole see kaugeltki tõrgeteta. Tänaseks on BKNG hind langenud 5%.

Pole raske mõista, miks investorid on ettevaatlikud. Booking Holdings haldab kuut peamist kaubamärki: Booking.com, Priceline, Agoda, Rentalcars.com, Kayak ja OpenTable. Kuigi maailmamajandus on suures osas taasavatud, võib pandeemia teadmata ulatus ja kestus jätkuvalt mõjutada nõudlust reisitoodete järele.

Sellegipoolest on ettevõtte äri pandeemia algusaegadest kaugele jõudnud. 2021. aastal oli Booking Holdingsi reisibroneeringute kogusumma 76,6 miljardit dollarit, mis on 116% rohkem kui 2020. aastal. Samal ajal kasvas kogutulu 61% 11 miljardi dollarini.

Praegu kaupleb Booking Holdings umbes 2339 dollariga aktsia kohta, mis teeb sellest ühe kõrgema hinnaga aktsia turul.

Bank of America'l on BKNG ostureiting ja hinnaeesmärk 3100 dollarit, mis on praegusest tasemest ligikaudu 33% kõrgem.

ServiceNow (NOW)

Pilvetarkvara pakkuja ServiceNow on pikaajalisi investoreid üsna hästi teenindanud: aktsia on viimase viie aasta jooksul tõusnud enam kui 370%.

Platvorm aitab ettevõtte klientidel automatiseerida oma IT-ülesandeid ja töövoogu.

Ettevõte on üles ehitanud korduva ärimudeli. Esimeses kvartalis moodustas tellimuste tulu 95% selle kogutulust.

Ja see ei seisa paigal. Esimeses kvartalis kasvas tellimuste tulu 26%, 1,63 miljardi dollarini. Kogutulu oli 1,72 miljardit dollarit, kasvades 27%.

Juhtkond näeb edaspidi tugevat kasvutempot. Ettevõte eeldab, et kogu 2022. aasta jooksul kasvab ServiceNow tellimuste tulu 28,5% võrreldes eelmise aasta sama perioodiga konstantse valuuta baasil.

Aktsia ei ole aga immuunne hiljutise kasvule orienteeritud tehnoloogiaaktsiate müügile. Tänaseks on NOW aktsia langenud 21%, umbes 492 dollarini tükk.

Bank of America näeb silmapiiril taastumist ja ServiceNow'l on ostureiting ja hinnasiht 680 dollarit, mis tähendab 38% potentsiaalset tõusu.

TransDigm Group (TDG)

TransDigm on kosmoselennukite tootmisettevõte, mis toodab komponente nii kommerts- kui ka sõjalennukitele. Ettevõttel on lai valik tooteid alates mehaanilistest/elektro-mehaanilistest täiturmehhanismidest ja juhtseadistest kuni süütesüsteemide ja mootoritehnoloogiani ja lasti laadimis-, käsitsemis- ja kohaletoimetamissüsteemideni.

Kuigi ettevõte ei jõua sageli meediasse, väärib see investorite tähelepanu väga lihtsal põhjusel: umbes 80% TransDigmi müügist pärineb toodetest, mille ainus tarnija ta on. See annab ettevõttele märkimisväärse hinnakujundusjõu.

Viimases eelarvekvartalis teenis TransDigm netokäivet 1,33 miljardit dollarit, mis on 11% rohkem kui aasta varem. Korrigeeritud aktsiakasum kasvas aastatagusega võrreldes 50%, 3,86 dollarini.

Ettevõtte aktsia hind on tänavu langenud 4%, 615,60 dollarile tükk.

Bank of America annab TransDigmi ostusoovituse. Seades aktsia hinnaeesmärgiks 790 dollarit näeb pank seal umbes 28% tõusu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles