Sebe omanik plaanib käivitada Tallinna-Peterburi rongiliini

Gert D. Hankewitz
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lux Expressi rong.
Lux Expressi rong. Foto: Lux Express

Sebe bussiäriga tuntud Hugo Osula firma Lux Express plaanib käivitada Tallinna-Peterburi rongiliini ning hankida selle tarbeks kaks umbes 10 miljonit eurot maksvat Stadleri luksusrongi.

Ettevõtte juhi Hannes Saarpuu sõnul ei suuda firma enam rahuldada Tallinna-Peterburi liini nõudlust bussidega, mistõttu vaadataksegi rongiäri poole. Juht lisas, et Stadleriga pole veel lõplikku kokkulepet sõlmitud.

Esialgsete plaanide kohaselt võib rongiliin saada reaalsuseks 2015. aasta kevadel. Samas on Sarapuu sõnul sellel plaanid mõned takistused.

Nimelt ütleb kehtiv seadusandlus, et rongide sõiduaegu saab taotleda ette ühe aasta, rongid tuleb aga ära tellida kolm aastat varem. Saarpuu sõnul vajab firma nii Eesti kui ka Venemaa valitsustelt garantiid, et kui ettevõte rongid praegu ära ostab, ei peaks need kolme aasta pärast seisma jääma, kuna sobilikke sõiduaegu ei anta.

Saarpuu tõi näiteks, et kui Allegro-nimeline firma pani käima Peterburi-Helsingi rongiliini, sõlmisid selleks koostöö mõlema riigi presidendid isiklikult.

Kui Lux Expressil õnnestub aga liin edukalt käima lükata, tahetakse juba 2018. aastal sõita nelja rongiga.

Esimeseks aastaks prognoosib ettevõte reisijate arvuks 190 000. Saarpuu toonitas, et see ei tule nende bussireisijate arvelt vaid neile lisaks.

Rong võiks Tallinna ja Peterburi vahet sõita 120 km/h.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles