Tuumaenergia tulevik selgub juuli esimesel nädalal

Andrus Karnau
, ajakirjanik
Copy
Tuumajaamad on nende vastaste sõnul keskkonnavaenulikud, kuna seal tekkivad jäätmed on ohtlikud veel aastasadu.
Tuumajaamad on nende vastaste sõnul keskkonnavaenulikud, kuna seal tekkivad jäätmed on ohtlikud veel aastasadu. Foto: STEPHANE MAHE

Veel poole selge, kas investeeringud gaasi- ja tuumaenergiasse pääsevad Euroopa Liidu keskkonnahoidlike investeeringute nimistusse.

 Viimase tähtsus seisneb peamiselt selles, et lihtsustab vastavate investeeringute rahastamist. Kuna ka pankade laenuportfellidel on rohepöörde nõuded, siis soositavad investeeringud võivad saada soodsamat laenuraha. Kuna raha hind ehk intressimäärad tõusevad lähiaastail, võib roheline tunnustus anda konkurentsieelise. Loomulikult on mängus ka maine küsimus.

Euroopa Parlamendi keskkonnakomisjoni asejuht, Hollandist valitud roheliste saadikurühma liige Bas Eickhout ütles, et rohelise energia taksonoomia üle hääletatakse juuli esimesel nädalal. Eickhouti sõnul pole veel selge, kas rohelistel õnnestub koguda enda selja taha parlamendi enamus ning gaasi- ja tuumainvesteeringud nimistust välja hääletada. Euroopa Komisjoni meelest on nii üks kui ka teine nimistusse pääsemist väärt, olles seega pikaajaliselt keskkonnahoidlikud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles