Europarlament päästab majapidamised sooja õhu maksust (2)

Andrus Karnau
, ajakirjanik
Copy
Euroopa Liidu vankumatu püüdlemine kliimaneutraalsuse poole tähendab, et õige pea lõpeb sisepõlemismootoriga autode tootmine ning elektriauto muutub kohustuslikuks valikuks.
Euroopa Liidu vankumatu püüdlemine kliimaneutraalsuse poole tähendab, et õige pea lõpeb sisepõlemismootoriga autode tootmine ning elektriauto muutub kohustuslikuks valikuks. Foto: Mihkel Maripuu

Euroopa Parlament hääletab sel nädalal kliimapaketi kõige mahukamat osa, päästes eraisikud CO2 kvoodikaubandusest.

Euroopa Komisjoni algatusel oleks ka kodumajapidamised pidanud hakkama arvestama CO2 heitega. Nii nagu seda praegu teevad näiteks elektrijaamade omanikud. Euroopa Parlamendi läbirääkimistel aga leiti, et selline kohustus võib avaliku arvamuse rohepöörde vastu häälestada. Seega hääletab parlament selle ettepaneku maha.

Euroopa Parlamendi keskkonnakomisjoni esimees Pascal Canfin (saadikurühm Renew, valitud Prantsusmaalt) ütles kolmapäeval Brüsselis ajakirjanikele, et CO2 kauplemissüsteem kodumajapidamistele ja eraautodele on sotsiaalselt vastuvõetamatu.

«Kui majapidamistele ja eraautodele kehtestada CO2 hind, võib kaotada ühiskonna toetuse rohepöördele,» lausus Canfin.

Canfini sõnul jääb kehtima Euroopa Komisjoni ettepanek, et CO2 kauplemine tuleb veoautodele ja ärihoonetele. Eraisikute vabastamine otsesest CO2 maksust aga tähendab, et senisest palju vähem raha koguneb Social Climate Fundi, sest seda pidi rahastatama muu hulgas ka selle maksu tuludest.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles