Omaan ja Iraan sõlmisid lepped gaasitorude ja naftavälja arendamiseks

Copy
Gaasijuhe.
Gaasijuhe. Foto: Reuters

Omaan ja Iraan on allkirjastanud lepped kahe gaasitoru ja naftavälja arendamiseks riikide merepiiril, ütles Omaani energiaminister laupäeval, vähem kui kaks nädalat pärast Iraani presidendi visiiti.

Iraani president Ebrahim Raisi väisas sultaniriiki 23. mail, ajal, mil rahvusvahelised läbirääkimised Iraani tuumaleppe taastamise üle on soikus ja islamivabariik endiselt sanktsioonide küüsis.

Toona teatas uudisteagentuur Oman News Agency, et riigid on sõlminud vastastikuse mõistmise memorandumid, mis puudutavad naftat ja gaasi, kuid nende üksikasju ei avaldatud.

Laupäeval vahendas agentuur, et energiaminister Mohammed al-Rumhi sõnul on memorandumid seotud kahe gaasitoru projekti ja Hengami naftaväljaga.

Leppeni, mille kohaselt pidanuks Iraan hakkama Omaani gaasiga varustama, jõuti ka umbes kakskümmend aastat tagasi, kuid ellu seda ei viidud.

Projekti teostamist raskendasid Iraanile kehtestatud sanktsoonid, mis võivad osutada tülinaks ka nüüd.

Hengami naftaväli asub strateegiliselt olulises Hormuzi väinas Araabia Ühendemiraatide lähedal.

Omaanil on Iraaniga lähedased poliitilised ja majanduslikud sidemed ning riik etendas vahendaja rolli Teherani ja Washingtoni läbirääkimistel algse 2015. aasta tuumaleppe üle.

USA lahkus leppest 2018. aastal ühepoolest ja taaskehtestas Teheranile rängad majandussanktsioonid.

Alates mullu aprillist on peetud vahelduva eduga läbirääkimisi leppe taastamise üle, samal ajal kui Iraan on oma leppejärgseid kohustusi tuumaprogrammi piiramisel järkjärgult hüljanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles