Raudkindel nipp, kuidas palka juurde saada (1)

Liina Laks
, majandusajakirjanik
Copy
Tehasetööline: kes paremat palka tahab, peab sageli vanale tööandjale head aega ütlema
Tehasetööline: kes paremat palka tahab, peab sageli vanale tööandjale head aega ütlema Foto: MARCO BERTORELLO/SCANPIX

Mida rahvas juba ammu teab, on nüüd ka suurte uuringutega kinnitust leidnud: on üks raudkindel palga juurdesaamise nipp.

Nõustamisfirma McKinsey uuris Saksamaal miljoni töötaja CV-sid ning palgaandmeid ja jõudis ühesele järeldusele: kes elus rohkem palka teenida tahab, peab tihedamini töökohta vahetama.

Lojaalsus ei maksa pooltki nii palju kui töökohavahetus, leiab McKinsey. Eriti tulus on olukord siis, kui inimene vahetab töökohti nii, et saab igal pool uusi oskuseid juurde õppida. Kui tavapäraselt on Saksamaa firmades kombeks tillukesed mõneprotsendised palgatõusud, siis töökohavahetus võib siin hoobilt kuni 30 protsenti palgalisa tuua, vahendab Handelsblatt.

Uuringus, mis kandis nime «Inimkapital töös: kogemuse väärtus» leiti kolmandikku USA, Saksamaa, Suurbritannia ja India töötajate profiile uurides, et elu jooksul saavad usinad töökohavahetajad vähemalt ühe kvintiili jagu kõrgemasse sissetulekugruppi kui nendega samal pulgal alustanud kolleegid. Uurijad rõhutasid, et töökohti tasub vahetada just väheste oskustega inimestel, kes alustavad tööd madala palgaga ametikohal – see on nende jaoks hea võimalus, lisaks rahalisele positsioonile ka oma oskusi edasi arendada.

McKinsey uuring tõi välja, et inimese varandusliku olukorra seisukohalt moodustab kõige suurema osa inimkapital – kellel seda on, on rikkam. Töökogemuse osakaal inimese varandusliku seisu parandamisel on arenenud riikide majandustes umbes 40 protsenti.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles