Tarbijakaitse sekkumine kutsus Maxima korrale

Merike Lees
, majandusajakirjanik
Copy
Maxima. Foto on illustreeriv.
Maxima. Foto on illustreeriv. Foto: Sille Annuk / Postimees

Tarbijakaitse sekkumine muutis Maxima hindade kuvamise poliitikat ja kaupleja teeb nüüd selgemat vahet tükihinnal ja kilohinnal.

«Viimaste kliendilehtede põhjal oleme täheldanud, et Maxima on oma tegevust muutnud ning selle põhjal ei näe amet praegu põhjust menetluse alustamiseks,» ütles tarbijakaitse ja tehnilise järelevalve ameti ettevõtluse osakonna juhataja Ulrika Paavle.

Eelmises Maxima kliendilehes on viinamarjadel toodud 500 g hind koos pildiga eelpakendatud viinamarjadest. Samal ajal oli seesama viinamarjade pakkumine Maxima äpis aga kuvatud lahtise kaalukaubana, mille puhul eeldatakse, et hind käib terve kilo kohta.

Aprilli lõpus, kui TTJA saatis Maximale märgukirja, oli probleem rediste hinnaga, kus oli toodud vaid tükihind, kuid puudus kilohind. Samas märgukirjas juhtis amet kaupleja tähelepanu, et kui reklaamis on avaldatud teave kauba müügihinna kohta, peab seal olema avaldatud ka kauba ühikuhind.

Maxima Eesti turunduse ja avalike suhete osakonna juhi Tiia Schapeli kinnitusel ei eira Maxima kindlasti talle TTJA saadetud märgukirju, vaid selgitas TTJA-le, et tegu oli inimliku veaga, mille avastamise järel lisati redise müügihinnale hinnasildil ka ühikuhind ning see info edastati kõikidele kauplustele, kus see kohe muudeti.

«Mis puudutab eelmisel nädalal soodushinnaga müüdud 500-grammist viinamarjade karpi, mille hinnakuva oli kliendilehes ja kõikides Maxima kauplustes korrektne, kuid osalt ebakorrektne Maxima äpis, siis oli taas tegemist inimliku eksitusega, kus pakkumise sisestaja kasutas kogemata varem kasutusel olnud viinamarjade pilti ja mitte kliendilehes kasutatud pilti,» selgitas Schapel. «Jälgime väga, et sellist liiki eksitust enam ei korduks ja vabandame klientide ees, kelles see segadust tekitas.»

Möödunud nädalal oli Maxima äpis lahtiste viinamarjade kõrval poole kilo hind, kuigi peaks olema kilohind.
Möödunud nädalal oli Maxima äpis lahtiste viinamarjade kõrval poole kilo hind, kuigi peaks olema kilohind. Foto: kuvatõmmis

Tarbijakaitseseadus § 7 sätestab, et kaupa pakkudes ja müües peab kaupleja tarbijale teatavaks tegema kauba müügihinna ja ühikuhinna. Müügihind on kaubaühiku või kaubakoguse eest tarbija tasutav lõpphind. Ühikuhind on kauba ühe kilogrammi, ühe liitri, ühe meetri, ühe ruutmeetri, ühe kuupmeetri või muu kauba turustamisel laialdaselt ja tavapäraselt kasutatava ühe ühiku lõpphind. Ühikuhinnaks võib olla ka tükihind, kui kaupa ei mõõdeta nimetatud ühikutes.

Tarbijakaitse hinnangul on hinnateave üks oluline kriteerium, mille järgi tarbija kaupu valib. Seepärast on oluline, et hinnateabe avaldamine toimuks tarbija suhtes ausalt ning avaldatud teave hinna ja hinna alandamise kohta ei oleks eksitav. Kauplemisvõtet peetakse eksitavaks, kui sellega esitatud teave on ebaõige või kui õige teabe esitusviis (tõenäoliselt) petab keskmist tarbijat, kes teeb selle mõjul tehinguotsuse, mida ta muidu ei oleks teinud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles