Millega talvel toad soojaks köetakse? ⟩ Ainult üks soojaettevõte tahab põlevkiviõli põletada

Merike Lees
, majandusajakirjanik
Copy
Põlevkiviõli kütteväärtus on suurem kui maagaasil.
Põlevkiviõli kütteväärtus on suurem kui maagaasil. Foto: Mihkel Maripuu

Ainult üks soojaettevõte on esitanud keskkonnaametile taotluse võtta Vene maagaasi asemel kasutusele Eestis toodetav põlevkiviõli.

«Viimase kuu jooksul on keskkonnaamet saanud soojatootmis-ettevõtetelt kaks päringut ja üks taotlus on praegu menetluses,» ütles keskkonnaameti peadirektor Rainer Vakra.

Seaduse kohaselt on kütteõli kasutamine põletusseadmetes võimalik tingimusel, et täidetakse välisõhu kvaliteedi ning õhusaaste piirväärtuste nõudeid. Tekkivad heited peavad vastama kehtivatele piirinormidele, mis on kehtestatud õigusaktidega.

Kui keskkonnaamet on veendunud, et ettevõte suudab normidest kinni pidada, siis ka luba antakse.

Keskkonnaameti peadirektor Rainer Vakra

Vakra sõnul peab keskkonnaamet lähtuma seadusest ja regulatsioonidest tulenevatest nõuetest. «Kui keskkonnaamet on veendunud, et ettevõte suudab normidest kinni pidada, siis ka luba antakse,» lausus ta.

Majandus- ja kommunikatsiooniministeerium on muutnud oma suhtumist põlevkiviõli kasutamisse soojatootmisel viimastel kuudel järjest sallivamaks, kuid vastutus kütteliigi valiku eest pannakse ikka eeskätt soojaettevõtjatele, kelle kohustus on tagada toasoe. Majandus- ja taristuminister Taavi Aasa sõnul on nad pöördunud keskkonnaministeeriumi ja keskkonnaameti poole soovitusega tulla vastu ettevõtete taotluste menetlemisel.

Sama on teinud ka konkurentsiamet. Ameti peadirektori Märt Otsa sõnul on põlevkiviõli maagaasile heaks alternatiiviks, mida võiks gaasi kokkuhoidmiseks juba täna kasutusele võtta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles