Laia haardega investor LeBron James jõudis miljardi dollari klubisse

Carl-Robert Puhm
, majandusajakirjanik
Copy
Kuigi Lebron James on NBA ajaloo enim tasustatud mängija, moodustab palk tema varandusest vaid väikese osa.
Kuigi Lebron James on NBA ajaloo enim tasustatud mängija, moodustab palk tema varandusest vaid väikese osa. Foto: MICHAEL TRAN/SCANPIX

Eelmisel aastal teenitud 121 miljonit dollarit ning edukad investeeringud on korvpallimaailma suurimaks täheks peetava LeBron Jamesi aidanud viimaks miljardäriks, kirjutab majandusleht Forbes.

Seejuures on 37-aastane James esimene NBA tegevmängija, kes pääseb miljardäride nimistusse karjääri kestel. Michael Jordan, seni ainus korvpallimiljardär, saavutas vastava staatuse rohkem kui kümme aastat pärast erru minekut tänu hästi ajastatud investeeringule Charlotte Hornetsi korvpallimeeskonda.

NBA ajaloo kõige paremini tasustatud mängijana on James 19 aasta jooksul teeninud brutopalgana umbes 385 miljonit dollarit. Väljaspool korvpalliväljakut on erinevate sponsorlepingute ja kommertsprojektide toel kogunenud kukrusse veelgi suurem summa -  900 miljonit dollarit, hindab Forbes. Seejuures tuleb aga arvestada, et esitatud tulud ei sisalda maksukohustusi. 

Kui maksud ja elamiskulud pea 20 aastaga teenitud 1,2 miljardist maha arvata, siis korvpallitäht miljardiäride nimekirja tõenäoliselt ei pääseks. Sestap peitub Jamesi varanduse peamine saladus hoopis investeeringutes. Nii ongi korvpallistaar teinud juba aastaid koostööd firmadega, kes pakuvad rahapataka asemel talle osalust ettevõttes. Nii loobus James näiteks 2015. aastal koostööst maailma suurima kiirtoiduketi McDonald’siga, panustades selle asemel hoopis pitsaketti Blaze Pizza. Samuti on Jamesil osalus jõusaaliseadmete tootjas Tonal ja sõidujagamise hiiglases Lyft.

Lebron James (pildil) ja Los Angeles Lakersil tänavu NBA play-offi asja ei olnud.
Lebron James (pildil) ja Los Angeles Lakersil tänavu NBA play-offi asja ei olnud. Foto: David Richard/Scanpix

Samas ei saa pisendada ka sponsorlepingute osatähtsust. Oma esimese megalepingu sõlmis korvpallitäht Nike'iga juba 2003. aastal. Seejuures on maailma suurim spordirõivaste bränd olnud Jamesiga koos kogu karjääri vältel ja teeb seda veel pikka aega. 2015. aastal sõlmis James Nike'iga eluaegse lepingu, mis toob talle igal aastal sisse umbes 30 miljonit dollarit.

Tulus kontraht Nike'iga ning sponsorlepingud teiste suurettevõtetega nagu AT&T, PepsiCo ja Walmart aitasid Los Angeles Lakersi ääremängija eelmisel aastal maailma enim teenivate sportlaste nimekirjas teisele kohale. Kõrgemalt hinnati vaid Argentina vutitäht Lionel Messi aastast teenistust.

Äriliselt edukaks saamine ja miljardi dollari piirini jõudmine on olnud Jamesi jaoks ka üks peamiseid platsiväliseid eesmärke. «See on ilmselgelt minu suurim verstapost. Tahan oma ärisid maksimeerida. Kui ma juhtun tõusma miljardi dollari sportlaseks, siis hip-hip, hurraa!,» ütles James 8 aastat tagasi ajakirjale GQ antud intervjuus.

Lebron Jamesi suurimad investeeringud

SpringHill - 300 miljonit dollarit

Jamesi ja tema äripartneri Maverick Carteri asutatud produktsioonifirma SpringHill on korvpallitähe suurim ärimaailma tehtud panus. 2020. aastal Jamesi ja Carteri kolmest varasemast firmast kokkuliidetud ettevõte alustas pärast liitmisprotsessi ülivõimsalt, kaasates investoritelt samal aastal üle 100 miljoni dollari. Voorus osalesid näiteks korvpallitähe investeerimisnõustaja Paul Wachter kui ka meediaärimees Rupert Murdochi tütar Elisabeth.

Aasta hiljem toimunud järgmises riskikapitalivoorus omandasid SpringHillis osalusi ka RedBird Capital Partners, Fenway Sports Group, Nike ja Epic Games, mille järel kerkis ettevõtte väärtus 725 miljonile dollarile. James on siiani ettevõtte suurim üksikaktsionär, kuid tema osalus ei ületa enam 50 protsenti.

SpringHill ise on viimastel aastatel tootnud näiteks nii 163 miljonit dollarit kassatulu teeninud komöödiafilmi «Space Jam: Uus algus» kui ka Netflixi dokumentaalsarja tennisetäht Naomi Osakast. Kusjuures esimese neist mängis peaosa James ise. Praegu töötab ettevõte Lebron Jamesi eluloofilmi ja 1990. aasta komöödia House Party uusversiooni kallal.

Fenway Group - 90 miljonit dollarit

James on öelnud, et unistab ühel päeval NBA korvpalliklubi omamisest. Oma esimesed sammud sel teel on tal igatahes juba tehtud, sest korvpallitähe valduste hulka kuuluvad juba pesapalli-, jalgpalli- ja hokimeeskond.

Nimelt on Jamesil umbes ühe protsendi suurune osalus Fenway Groupis, mis on nii Liverpooli jalgpallimeeskonna, Boston Red Soxi pesapallimeeskonna kui ka NHLi hokimeeskonna Pittsburgh Penguinsi omanik. Lisaks kuulub Fenwayle ka 50 protsenti Nascari meeskonnast Roush Fenway Racing ning 80 protsenti Ameerika piirkondlikkust kaabel- ja satelliittelevisioonivõrgust New England Sports Network.

Kinnisvara - 80 miljonit dollarit

Jamesil kuulub teadaolevalt vähemalt kolm hinnalist kinnisvaraobjekti, mille väärtust kokku hinnatakse umbes 80 miljonile dollarile. 2017. aastal ostis ta 23 miljoni dollari eest kaheksa magamistoaga eramu Los Angeleses. Tema viimane kinnisvaraost jäi 2020. aastasse, kui ta seotas 36,75 miljoni dollari eest 1200-ruutmeetrise häärberi Beverly Hillsis. Ka on korvpallistaar enda sünnilinn Akroni lähedale ehitanud umbes 10 miljonit dollarit väärt elumaja.

Blaze Pizza - 30 miljonit dollarit

James on juba aastaid panustanud oma vaba aega restoraniketti Blaze Pizza arengusse, tehes brändi reklaamimiseks tööd nii leti taga kui ka tänaval pitsasid jagades. Tema entusiasm on mõistetav. Väidetavalt maksis ta 2012. aastal pitsaketi 10-protsendilise osaluse eest alla miljoni dollari. Tänaseks on aga kett avanud USAs ja Kanadas üle 300 söögikoha, mistõttu on Forbesi hinnangul Jamesi osaluse väärtuseks vähemalt 30 miljonit.

Raha ja muud investeeringud - enam kui 500 miljonit dollarit

Kuigi Lebron Jamesi elustiil on kõike muud kui säästlik, usub Forbes, et Jamesil on lisaks ülal loetletule veel üle poole miljardi dollari netovara. Näiteks on James teeninud tulu kõrvaklappide tootja Beats müügist Apple'ile 2014. aastal. Samuti sai James 2020. aastal miljonite dollarite väärtuses fitness-ettevõtte Beachbody aktsiad, kui viimane omandas Jamesi ja Arnold Schwarzenegger asutatud toidulisandifirma Ladder.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles