Euroopa Liit võttis vastu uued Venemaa-vastased sanktsioonid

BNS
Copy
Euroopa Komisjoni president Ursula von der Leyen.
Euroopa Komisjoni president Ursula von der Leyen. Foto: Michal Dyjuk / AP / Scanpix

Euroopa Liit kinnitas täna kuuenda sanktsioonipaketi esimese osa, mis sisaldab suure mõjuga impordikeeldu mereteed mööda veetavale Venemaa naftale.

Paketis on rafineeritud naftasaaduste impordi keeld ja nafta impordi erandid liikmesriikidele, kelle asukoht ja taristu ei võimalda torujuhtme kaudu nafta importimist kiiresti lõpetada. Liikmesriigid on kokku leppinud, et ka selle eesmärgi saavutamiseks tehakse pingutusi.

Samuti jõuti kokkuleppele Venemaa suurima panga Sberbanki ja Valgevene panga Belinvest rahvusvahelisest SWIFT-maksete võrgust eemaldamises. Sama sanktsioon kehtestati ka Venemaa pankadele Credit Bank of Moscow ja Russian Agricultural Bank. Lisaks täiendas Euroopa Liit ekspordikeeldusid ja teenuste osutamise piiranguid.

Sanktsioonide nimistusse lisati 18 ettevõtjat ja 65 inimest, kes on olnud ühel või teisel moel seotud Venemaa ohvriterohke ja palju inimkannatusi põhjustava sõjaga Ukrainas. Valgevene sanktsioonide nimistuid täiendas Euroopa Liit 12 inimese ja kaheksa ettevõtjaga.

«Pean kõige tähtsamaks sammuks kokkulepet Venemaa nafta impordi piiramiseks. Just fossiilsete kütuste müük toob Venemaale suurt kasu, mille abil saavad nad rahastada enda peetavat sõda ning korvata seniste sanktsioonidega kaasnenud mõju oma majandusele ja ühiskonnale,» toonitas Eesti välisminister Eva-Maria Liimets. «Seepärast väärib tunnustust eesistujariik Prantsusmaa, kes suutis uue sanktsioonipaketi kokkulepetega astuda olulise sammu edasi.»

«Peale selle on väga märgilised ka Euroopa Liidu sanktsioonid Venemaa suurimale pangale Sberbank ja Butša mõrtsukatele, sõjaväelastele ja muudele Ukraina vastast sõda toetavatele isikutele,» selgitas Liimets. «Lisaks on Euroopa Liidust nüüdsest keelatud eksportida Venemaale kemikaale, mida saaks kasutada keemiarelvades.»

Meediakanalitest seadis Euroopa Liit muu hulgas piirangud Rossija RTR, Rossija 24 ja TV Center Internationali litsentsidele, reklaamile ja sissetulekutele, mis on oluline valeinfo ja vaenuõhutamise leviku peatamiseks.

Euroopa Liit otsustas keelustada ka hulga finants- ja konsultatsiooniteenuseid, mida Euroopa Liidu inimesed ja ettevõtjad ei tohi enam osutada Venemaale ega seal asutatud ettevõtetele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles