Kinnisvarabüroo: Tallinna korterite ruutmeetrihind ületas maagilise piiri, aga ostjatele pole see takistuseks

BNS
Copy
Uusarendused.
Uusarendused. Foto: Sander Ilvest / Postimees / Scanpix

1Partner Kinnisvara tegevjuhi Martin Vahteri sõnul on Tallinnas korterite ruutmeetrihinna kasv massiivne, kuid sellest hoolimata tehakse aina rohkem tehinguid. 

Maikuus tõusis Tallinna korterite keskmine hind aprilliga võrreldes 5,7 protsenti, 2978 euroni, kusjuures tehinguaktiivsus oli eelmise kuuga võrreldes koguni 31 protsendi võrra kõrgem. Aastavõrdluses tõusis ruutmeetri hind mais 31,1 protsenti.

«Keskmise ruutmeetri hinna kallinemine on massiivne – jaanuariga võrreldes ligi viiendiku ja aasta lõikes isegi pea ühe kolmandiku võrra,» märkis Vahter pressiteates ning meenutas, et veel möödunud sügisel ei olnud otsest põhjust arvata, et 3000 euro piir 2022. aastal üldse murtud saab.

«Kardetavasti oli mai nüüd viimane kuu, kus keskmine hind algas numbriga 2 ning selle uue maagilise piiri murdumist näeme juunikuust kokkuvõtteid tehes,» prognoosis ta.

Kinnisvara pakub kaitset vohava inflatsiooni eest

Hinnatõus ei ole Vahteri sõnul aga tehingute toimumisele takistuseks ning mai oli taas väga aktiivne, enam kui 1300 kinnisvaratehinguga kuu. Mais müüdud 1025 korterit oli võrreldes eelmise aasta sama perioodiga 8 protsenti vähem ja kuu varasemaga koguni 31 protsenti rohkem. Tehingute rahaline maht kasvas aastases võrdluses 41 protsenti.

«Järsult on kasvanud tung otsida vohava inflatsiooni eest oma säästudele kaitset just kinnisvarast, mis omakorda kasvatab defitsiiti. Lisaks kajastub korterite hinnas ka aasta algusest hoogustunud ehitusmaterjalide ja energia hindade kasv,» selgitas Vahter.

Kui võtta lisaks korteritele arvestusse ka teised pealinnas maikuus omanikku vahetanud kinnisvaraobjektid, siis tehti kokku 1330 ostu-müügitehingut, aprillis jäi nende arv 998 juurde. Kõikide Tallinnas mais tehtud kinnisvaratehingute koguväärtus oli ligikaudu 216 miljonit eurot, mis tähendab aprilliga võrreldes 31-protsendist ja 2021. aasta maikuuga võrreldes 14-protsendist kasvu.

Tallinnas müüdi maikuus 25 hoonestatud elamumaa kinnistut, mida on aprilliga võrreldes üheksa võrra rohkem. Kalleim elamumaa sihtotstarbega hoonestatud kinnistu müüdi 825 000 euro eest ning soodsaim 75 000 euro eest. Omanikku vahetas ka neli elamumaa krunti, mis jääb aprilli tulemusele viie objekti võrra alla.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles