Kessler: finantssektoril seisavad ees keerulised ajad

BNS
Copy
Finantsinspektsiooni juht Kilvar Kessler.
Finantsinspektsiooni juht Kilvar Kessler. Foto: Sander Ilvest / Postimees / Scanpix

Finantsinspektsiooni (FI) juhatuse esimehe Kilvar Kessleri sõnul on Eesti finantsturul tegutsevad ettevõtted viimastel aastatel riske üldiselt hästi juhtinud, kuid sektoril seisab ees keerukam periood. Seda aitavad edukalt läbida parematel aegadel hoitud varud koos hea juhtimiskvaliteediga.

Finantsinspektsioon nõudis eelmisel aastal koos Euroopa Keskpangaga pangandussektorilt hoiustajate kaitsmiseks täiendavaid puhvreid 609 miljonit eurot. Eesti pankade kahjumite katteks olevad vabad omavahendid koos puhvritega ulatuvad nüüd 2,7 miljardi euroni, mis moodustab 8,6 protsenti laenuportfellist, teatas FI.

«Puhvrite arvelt saavad pangad katta võimalikke laenukahjumeid, ilma et ohtu satuksid hoiustajate vahendid ja finantssüsteem tervikuna,» ütles Kessler.

Finantssektoris tegutsevate ettevõtete võime juhtida küberriske muutus eriti tähtsaks Ukraina sõja puhkedes. Küberrünnakute tõrjumisega on Eesti finantssektor siiani edukalt toime tulnud, kuid valvsust ei tohi kaotada. Aastal 2021 kinnitatud finantsinspektsiooni uus strateegia keskendub nii finantssektoris tegutsevate ettevõtete kui ka inspektsiooni enda digilahenduste arendamisele.

«Finantsjärelevalve on küberkerksuse valdkonnas endiselt nõudlik nii enda kui ka finantsturu suhtes. Samas soovib inspektsioon näha turul ka uuenduslikke tehnoloogilisi lahendusi,» ütles Kessler.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles