Valitsus soovib Rail Balticu prioriteediks määrata sõjalise mobiilsuse (6)

BNS
Copy
Rail Baltic Estonia juhatuse esimees Anvar Salomets.
Rail Baltic Estonia juhatuse esimees Anvar Salomets. Foto: Konstantin Sednev / Postimees Grupp / Scanpix

Valitsus kinnitas neljapäevasel istungil Eesti seisukohad üleeuroopalise transpordivõrgu (TEN-T) suuniste määruse kohta, toetades selle üldisi eesmärke, kuid soovib samas, et määrus käsitleks sõjalist mobiilsust prioriteetsena. Eestis on TEN-T osaks rajamisel Rail Balticu raudteeliin. 

Üleeuroopalise transpordivõrgu poliitika eesmärk on tagada sujuvalt toimiv kestlik transport kogu Euroopa Liidu (EL) territooriumil ning luua aastaks 2030 kogu ELi hõlmav raudteede, siseveeteede, lähimereveoteede ja maanteede võrgustik, mis ühendab linnatranspordisõlmi, mere- ja siseveesadamaid, lennujaamu ja terminale, teatas valitsuse kommunikatsioonibüroo.

Kuna transpordivood ületavad ka ELi piire, siis on liidu jaoks muutunud üha olulisemaks ühendatus kolmandate riikidega. Eesti soovib, et TEN-T määrus käsitleks sõjalist mobiilsust prioriteetsena. Valitsus peab oluliseks ka säästva ja tõhusa transpordi- ning liikuvussüsteemi saavutamist TEN-T võrgustikus, sealhulgas alternatiivkütuste võrgustiku väljaehitamist.

TEN-T määruse järgi peab põhivõrk valmima 31. detsembriks 2030, laiendatud põhivõrk 31. detsembriks 2040 ning üldvõrk 31. detsembriks 2050.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles