Eesti poeriiulitele taheti tuua nõuetele mittevastavat oliiviõli

PM Majandus
Copy
Neitsioliiviõlid liigitatakse kolme kategooriasse – ekstra-neitsioliiviõliks, neitsioliiviõliks ja lambiõliks.
Neitsioliiviõlid liigitatakse kolme kategooriasse – ekstra-neitsioliiviõliks, neitsioliiviõliks ja lambiõliks. Foto: Wavebreakmedia ltd / PantherMedia / Wavebreakmedia ltd

Põllumajandus- ja toiduamet (PTA) kontrollis märtsis ja aprillis Kreeka ja Itaalia päritoluga ekstra neitsioliiviõlisid ning tuvastas ühe kategooria nõuetele mittevastava oliiviõli.

«Mittevastavaks osutunud partiist võeti proov ettevõtte laost. Jaemüüki selle partii tooted ei jõudnud,» ütles PTA kalapüügi- ja turukorralduse peaspetsialist Ave Raie.

Neitsioliiviõlid liigitatakse kolme kategooriasse: ekstra-neitsioliiviõli, neitsioliiviõli ja lambiõli. «Lambiõli ei ole oma madalate kvaliteediomaduste tõttu mõeldud jaemüügis turustamiseks ja seda kasutatakse tööstuses,» selgitas Raie.

Oliiviõli omadused jagunevad füüsikalis-keemilisteks omadusteks, nagu näiteks happesus, peroksiidarv, rasvhapete sisaldus ja steroolne koostis ning organoleptilisteks ehk meeltega tajutavateks omadusteks, nagu näiteks puuviljalisus ja organoleptiliste defektide puudumine.

Normidele mittevastav oliiviõli vastas oma organoleptiliste omaduste (maitse, lõhn, välimus) poolest kategooriale nõuetele.

Raie kinnitusel jätkab amet oliivõlide kontrollidega ka edaspidi.

Aastatel 2020–2021 tehti Eestis kokku 16 oliiviõlide vastavuskontrolli, neist seitsmel korral tuvastati ka kategooria nõuete rikkumist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles