Jaanus Murakas: piimanduses ilma muutusteta ei saa

PM Majandus
Copy
E-Piima juht Jaanus Murakas.
E-Piima juht Jaanus Murakas. Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

ASi E-Piim Tootmine juhatuse esimees Jaanus Murakas ütles, et Eesti piimatootjatel ja -töötlejatel on ees otsustav aeg ja muutusteta edasi minna ei saa.

«Neil, kes tahavad oma toodetega minna välisturgudele ja leida uusi sihtgruppe, tuleb hakata järgima jätkusuutliku ettevõtte nõudeid ja oma toodetele vormistada sertifikaadid ning vastata palju kõrgematele kvaliteedinõuetele, kui oleme kehtestanud koduturul ja Baltikumis,» rääkis E-Piim Tootmise juht Jaanus Murakas Eesti põllumajandus- ja toidutootjate uudiskirjas.

Murakase sõnul on piimasektori eripäraks, et lõpptoote kvaliteeti mõjutavad kõik tootmisahela lülid: nii piimakarja kasvatamine, söödapool kui ka toorpiima käsitlemise nõuded.

Enamikus Euroopa riikides kehtivad kõrgemad kvaliteedinõuded piimatoodetele ja seetõttu on Eestis vaja piimatoodete kõrgematele kvaliteedinõuete vastamiseks tootmisprotsesse kaasajastada ja teha investeeringuid. 

«Tegime E-Piimas juba hulk aastaid tagasi kvaliteedisertifikaadid ära. See on üsna aja- ja rahakulukas ettevõtmine. Me ei kujutaks ettegi, et me ei oleks endale seadnud kõrgemaid standardeid – ilma BRC-sertifikaadita ei oleks meil maailmaturul midagi teha,» kinnitas Murakas.

«Muidugi saab ilma sertifikaatideta Eestis oma tooteid müüa, kuid muu maailm liigub kiirelt eest ära,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles