Janet Yellen tunnistas oma viga

Merike Lees
, majandusajakirjanik
Copy
USA rahandusminister Janet Yellen. Endise Föderaalreservi juhi kõrval istub tema mantlipärija Jerome Powell (vasakul).
USA rahandusminister Janet Yellen. Endise Föderaalreservi juhi kõrval istub tema mantlipärija Jerome Powell (vasakul). Foto: ALEX WONG/AFP

Ameerika Ühendriikide rahandusminister Janet Yellen tunnistas otsesõnu, et eksis eelmisel aastal, kui ennustas, et kõrgenenud inflatsioon ei kujuta endast jätkuvat probleemi.

«Ma eksisin inflatsiooni suhtes,» ütles Yellen teisipäeval CNNi eetris olnud intervjuus. «Majanduses on olnud ootamatuid ja suuri vapustusi, mis on tõstnud energia- ja toiduainete hindu ning tarnimise kitsaskohti, mis on meie majandust halvasti mõjutanud, millest ma tol ajal veel täielikult aru ei saanud.»

Covidi uued tüved, sulgemised Hiinas ja Venemaa sõda Ukraina vastu on kõik majandust vapustanud, ütles riigikassa juht pärast inflatsiooniteemalist kohtumist Valges Majas president Joe Bideni ja Föderaalreservi juhi Jerome Powelliga.

Biden ütles teisipäeval, et tema roll presidendina on anda föderaalreservile ruum, mida see oma töö tegemiseks vajab. «Ma ei sekku nende kriitiliselt tähtsasse töösse,» kinnitas Biden.

Yellen ütles, et Fed teeb inflatsiooni peatamiseks vajalikke otsuseid. USA tarbijahinnad tõusid aprillis aasta varasemaga võrreldes 8,3%, mis on märtsis saavutatud 40 aasta kõrgeima taseme lähedal.

Töökohtade lisandumine aeglustub

Yellen rõhutas, kui hästi on majandus muus osas toiminud, eriti seoses tööhõivega. Kuid ta tegi ka selgeks, et ei oodanud sellist tugevat kasvutempot ja töökohtade loomist, mis USAs pärast kriisi on toimunud.

«Nüüd on meil üleminekuperiood,» ütles ta. «Me ei oota tulevikus samasugust töökohtade juurdekasvu, igakuist töökohtade juurdekasvu ega muid kasvunäitajaid. Me ootame pidevat ja stabiilset kasvu ning inflatsiooni alandamist.»

Küsimusele, kas USA on juba näinud inflatsiooni tippu, vastas Yellen, et on julgustav, et alusinflatsioon – meede, mis jätab arvestusest kõrvale energia- ja toiduhinnad – on langenud.

Tarbijahindade põhinäitaja langes USAs aasta jooksul tänavu aprillini 6,2%ni ja eeldatavasti aeglustub ka järgmistel kuudel.

Siiski märkis Yellen, et Euroopa riigid on viimasel ajal otsustavalt hakanud piirama Venemaa nafta importi, mis omakorda on põhjustanud nafta hinnatõusu maailmas. «Me ei saa välistada edasisi šokke,» ütles ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles