Enefit Green rajab Purtse tuulikute kõrvale oma suurima päikesepargi (1)

Toimetas Carl-Robert Puhm
Copy
Tuule ja päikese hübriidlahendused on mujal maailmas levinud. Pildil päikesepark Ühendkuniningriigis Swindonis.
Tuule ja päikese hübriidlahendused on mujal maailmas levinud. Pildil päikesepark Ühendkuniningriigis Swindonis. Foto: Andrew Boyers/Scanpix

Enefit Green rajab Lüganuse valda Purtse lähistele koos tuulepargiga oma suurima päikesepargi. Tegemist Eesti esimese mahuka tuule ja päikese hübriidlahendusega, mis kasutab sama liitumispunkti.

«Tuule- ja päikeseenergia täiendavad üksteist, sest tuulest saab kõige rohkem elektrit toota perioodil sügisest kevadeni, päikesepargi suurim tootlikkus jääb aga suvekuudele. Seetõttu kasutab samasse piirkonda rajatav hübriidpark taristut maksimaalselt ära ja samas aitab kokku hoida põhivõrguga liitumisega seotud kulusid,« selgitas Enefit Greeni juhatuse esimees Aavo Kärmas.

Kärmase sõnul on Purtse päikesepargi rajamine osa ettevõtte plaanist suurendada oluliselt taastuvenergia tootmist. «Enefit Green plaanib rohelise elektri tootmisvõimsust lähiaastatel neljakordistada. Näeme, et keskkonnahoidlikku ja soodsama hinnaga elektrit on kogu regioonis väga vaja ning päikese- ja tuuleenergia on kõige taskukohasem viis süsinikuvaba elektrit toota,» rääkis ta.

Purtsesse rajatava päikesepargi võimsus on 32 megavatti. Pargi prognoositav aastane toodang on 32 gigavatt-tundi, mis katab enam kui 10 000 keskmise Eesti majapidamise aastase tarbimise.

Elektri tootmisega alustatakse uues päikesepargis tuleva aasta esimeses pooles.

Enefit Green investeerib Purtse päikesepargi rajamisse kuni 19,5 miljonit eurot. Pargi rajamiseks vajaliku investeerimiskindluse tagavad pikaajalised elektrimüügi lepingud.

Tänavu talvel alustas Enefit Green Purtsesse ka viie tuulikuga ja 21 megavatise võimsusega tuulepargi rajamist. Praegu käivad tuulepargi rajamiseks aktiivsed ehitustööd.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles