Bussifirmad nõuavad valitsuselt miljoneid ja tasuta sõitude lõppu (1)

Liina Laks
, majandusajakirjanik
Copy
Bussifirmad nõuavad valitsuselt kahju hüvitamist
Bussifirmad nõuavad valitsuselt kahju hüvitamist Foto: Urmas Luik

Bussifirmad saatsid Eesti valitsusele ühispöördumise, milles nõuavad teenuse jätkamise tagamiseks kolme asja.

Bussifirmad selgitavad oma valitsusele saadetud pöördumises, et vanade tingimustega enam teenust pakkuda ei saa.

«Riigi tellimusel korraldatav bussiliiklus on jõudnud kütusehindade kallinemise, ebapiisava rahastuse ja majadusolukorra muutumist mittearvestavate lepingute tõttu olukorda, kus senisel kursil jätkates seiskub sügisel tuhandetele eestimaalastele eluliselt oluline bussiliiklus Eesti linnade ja valdade vahel. Selle vältimiseks on tänastele probleemidele hädavajalik leida lahendus nüüd ja kohe,» seisis pöördumises.

Põhjuseks on väga kiirelt rallinud hinnad: kui aasta tagasi sai liitri diislit kätte 1,2 euroga, siis täna on hind jõudnud 1,85 euro tasemele. Gaasibussidega on veel kurvem lugu: surugaasi hind on aastaga ligi kolmekordistunud, tõustes 0,89 euro tasemelt 2,49 euroni. Lepingud on aga sellised, et reisijaid tuleb vedada nii, nagu hinnatõusu poleks olnudki.

Bussifirmad näevad kolme lahendust, millega valitsus aidata saab:

1) bussifirmadele tuleb hüvitada juba saadud kahjum kokku 3 miljoni euro ulatuses;

2) veokilomeetri hinna arvutamise süsteem peab muutuma nii, et see reageerib muutustele majanduses operatiivselt, vähemalt iga 3 kuu järel;

3) tuleks lõpetada üleüldine tasuta sõit ning pakkuda seda vaid neile, kes seda vajavad. Need, kes maksta jõuavad, peaks sõidu eest ka maksma, leiti pöördumises.

«Selleks, et tagada maakondliku bussiliikluse jätkumine ja Eesti elanikele soodsad liikumisvõimalused, tuleb taastada bussitranspordi toimimiseks laiem tulubaas. Täna on puudu ca kolm miljonit – see on viisteist eurot iga bussiga sõitja kohta poole aasta eest,» kõlas bussifirmade arvutus.

Pöördumisele kirjutasid alla:

Andrei Mändla, GoBus

Indrek Halliste, Hansabuss

Arvo Sarapuu, ATKO Transport

Üllar Kaljuste, SEBE

Margus Korka, M.K. Reis-X

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles