FOTOD ⟩ R-kiosk avas Tallinnas töötajate ja kassata poe

Toimetas Carl-Robert Puhm
Copy

R-kiosk avas Tallinna Tehnikaülikooli peahoones Eesti esimese mehitamata mugavuspoe.

Tegemist on väikepoega, kus puuduvad nii teenindajad kui ka kassa – klient siseneb pangakaardi või äpiga poodi, valib meelepärased tooted ning väljub.

Kõik ostud registreeritakse sensortehnoloogia abil virtuaalsesse ostukorvi ning tasumine toimub automaatselt poest väljudes. Kui klient mõtleb tooteid valides ümber, saab ta kauba riiulile tagasi panna ja toode eemaldatakse ostukorvist automaatselt.

R-kioskeid haldava Reitan Convenience Estonia tegevjuhi Tiia Ilvese sõnul on neil lähiajal plaan avada veelgi rohkem inimesteta ostukohti. «Käivad ettevalmistused juba kahe järgmise mehitamata väikepoe avamiseks,» ütles ta.

Põhjamaades leiab mehitamata R-kioskeid nii Soomes, Rootsis kui ka Taanis. Helsingi Viikki ülikoolilinnakus eelmisel sügisel avatud mehitamata R-Kioski poe võtsid kasutajad Ilvese sõnul kiiresti omaks ning see kogemus julgustas ka Eestis tegutsema.

«Sensortehnoloogia tajub nii kaupade kaalu erinevusi kui ka liikumist. Kaaluerinevuste eristamine riiulitel on peamine erinevus tuntud Amazon Go lahendusest,» ütles ettevõtte arendusjuht Ingvar Põld. Tema sõnul ei kasuta ega salvesta R-Kiosk Go tehnoloogia biomeetriat. «Lihtsustatult tähendab see, et tehnoloogia ei näe inimest inimesena, vaid objektina,» lisas Põld.

Tavapoest eristab mehitamata poodi lisaks ka see, et seal ei müüda teenustooteid, nagu bussipiletid, ega ka isikutuvastamist nõudvaid tooteid, nagu tubakas, alkohol ja lotopiletid.

Kuidas R-Kiosk Go mehitamata pood töötab?

Sisene R-Kiosk Go äpi või pangakaardiga.

Märgi väravas, kas sisened üksi või mitmekesi (näiteks koos lastega).

Võta riiulitelt, mida soovid – kõik tooted lisatakse automaatselt virtuaalsesse ostukorvi.

Kui mõtled mõne toote osas ringi ja paned selle tagasi, võetakse see automaatselt ostukorvist maha.

Kui oled meelepärased ostud valinud, jaluta lihtsalt poest välja – värav avaneb automaatselt ning ostusumma läheb maha poodi sisenemisel kasutatud pangakaardilt või äpis määratud maksevahendilt.

Ostukorvi saad enne väljumist kontrollida ekraanilt, mis asub väravate kõrval. Sealt saab ka ostukviitungi oma e-posti aadressile saata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles