Venemaa püüab maksejõuetusest pääseda gaasimüügist tuttava skeemiga

Carl-Robert Puhm
, majandusajakirjanik
Copy
Venemaa maksejõuetuks muutumine mõjutaks ka tavalist Moskva toidupoes ostlejat (pildil).
Venemaa maksejõuetuks muutumine mõjutaks ka tavalist Moskva toidupoes ostlejat (pildil). Foto: NATALIA KOLESNIKOVA/SCANPIX

Venemaa töötab välja uutmoodi skeemi võlakirjamaksete tegemiseks, et minna mööda USA kehtestatud sanktsioonidest, kinnitas Venemaa rahandusminister Anton Siluanov.

Washington keelas alates möödunud kolmapäevast USA pankadel ja eraisikutel võtta vastu Venemaa valitsuse võlakirjamakseid. Kuna Venemaal on aasta lõpuni vaja teha kahe miljardi dollari väärtuses kandeid, ähvardab riiki maksejõuetuks kuulutamine.

Venemaa rahandusminister Anton Siluanov teatas intervjuus Vedomostile, et nad kavatsevad enda kohustusi täita ning välisinvestoritel tuleb maksete kättesaamiseks avada Venemaa pankades arvelduskontod nii rublades kui ka nn kõvas valuutas.

Lihtsustatult öeldes tahetakse käiku lasta tagurpidi pööratud versioon meetodist, kuidas Euroopa riigid maksavad praegu Vene gaasi eest. «Gaasimaksete puhul käib see praegu nii, et meie saame välisvaluuta, mis konverteeritakse kontodel seejärel rubladeks. Võlakirjade arveldusmehhanism toimib samamoodi, kuid teistpidises suunas,» selgitas Siluanov.

Venemaa valmistab ette süsteemi, mis võimaldab arveldada USA rahandusministeeriumi välisvarade kontrolli büroost (OFAC) sõltumatult, enne järgmisi dollarivõlakirjade kupongimakseid, mille tähtaeg on 23.–24. juuni, kinnitas Siluanov reedel kanalis Rossija 24.

Eurodes emiteeritud võlakirjade eest tasutakse eurodes, sest Euroopa Liit ei ole vastavaid piiranguid kehtestanud, lisas Venemaa rahandusminister.

«See mehhanism näib toimivat paberil, kuid seal on palju tehnilisi probleeme,» ütles  Hongkongi Avenue Asset Managementi fikseeritud intressiga investeeringute osakonna juht Carl Wong Bloombergile. «Põhiküsimus on siiski selles, millal Venemaa selle sõja lõpetab või kui ta seda ei tee, siis kui kaua suudetakse vältida finantssüsteemi kokkuvarisemist.»

Venemaa jaoks läks maksejõuetuse väljakuulutamise kell taas käima möödunud reedel, sest 27. mai õhtuks ei olnud umbes 100 miljoni dollari väärtuses kupongimakseid investorite kontodele laekunud. Armuaega ülekannete tegemiseks on 30 päeva pärast maksetähtaja saabumist. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles