Võõrtöölistel on Eestis raske palka kätte saada (1)

Merike Lees
, majandusajakirjanik
Copy
Töötajatega närutavad ettevõtjad kasutavad ära asjaolu, et võõramaalastel on raske Eesti seadustes orienteeruda, ning tüssavad neid nii palga kui ka töötingimustega. Kõige rohkem probleeme on ehitusettevõtetega.
Töötajatega närutavad ettevõtjad kasutavad ära asjaolu, et võõramaalastel on raske Eesti seadustes orienteeruda, ning tüssavad neid nii palga kui ka töötingimustega. Kõige rohkem probleeme on ehitusettevõtetega. Foto: Margus Ansu/Tartu Postimees

Võõrtöölistel on raske Eestis õiglast palka ja teisi tasusid kätte saada, mistõttu ulatub töövaidluskomisjonidele esitatud nõuete kogumaht üle veerand miljoni euro. Kõige rohkem on avaldusi töövaidluskomisjonidele esitanud ukrainlased.

Kui võrrelda töövaidluskomisjonidele laekunud avalduste üldarvu möödunud aasta sama ajaga, on avaldusi täpselt sama palju ehk 57. Neist 23 on märkega, et tegu on ukrainlastega. Seega moodustavad ukrainlastega seotud vaidlused 40 protsenti välismaalaste vaidlustest. Peale ukrainlaste on avaldusi laekunud ka Gruusia ja Läti töötajatelt.

«Ei saa öelda, et töövaidlused on seotud Ukraina sõjapõgenikega, vaid pigem varem Eestisse tööle tulnud ukrainlastega,» ütles tööinspektsiooni peadirektori asetäitja Meeli Miidla-Vanatalu.

Enamik võõrtööjõuga seotud töövaidlusi on ehitusvaldkonnas, kus suure osa moodustavadki Ukrainast saabunud ehitajad, kes on jäänud töötasust ilma. Ka ametite järgi on töövaidlusesse sattunud ukrainlastest suurem osa just ehitajad –22. Järgnevad veoautojuhid viie ja torulukksepad samuti viie vaidlusega. Ülejäänud ametite esindajatelt on laekunud üks-kaks avaldust.

«Peamised probleemid on maksmata töötasud, mida on kogusummas 275 248 eurot,» ütles Miidla-Vanatalu.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles