Rahanappuses Sri Lanka sai kütusenappuse leevenduseks Vene naftat

Copy
Sri Lanka pealinnas Colombos on muutunud presidendipalee juures protestid igapäevaseks nähtuseks
Sri Lanka pealinnas Colombos on muutunud presidendipalee juures protestid igapäevaseks nähtuseks Foto: Reuters/ScanPix

Rahanappuses Sri Lanka võttis laupäeval vastu lasti Vene naftat, et taaskäivitada tootmine riigi ainsas rafineerimistehases, teatas energiaministeerium.

Saareriik on kimpus sügavaima majanduskrahhiga alates iseseisvumisest ning selle 22 miljonit elanikku on juba kuid kannatanud kütuse ja teiste põhikaupade puuduse all.

Riikliku naftafirma Ceylon Petroleum Corporation (CPC) rafineerimistehas suleti märtsis välisvaluutadefitsiidi tõttu, mis muutis valitsusel võimatuks naftaimpordi eest tasuda.

Vene toornaftalaadung ootas Colombo sadama lähedal üle kuu aja, kuna riik ei suutnud saada kokku 75 miljonit dollarit, et selle eest maksta, ütles energiaminister Kanchana Wijesekera.

Colombo peab Moskvaga nüüd kõnelusi nafta, kivisöe, diisli ja bensiini otsetarnete korraldamiseks, hoolimata lääne sanktsioonidest Vene pankadele, ütles minister.

Rafineerimistehasesse saadetakse umbes 90 000 tonni Siberi toornaftat, mis omandati Dubais baseeruvalt Coral Energylt laenuga.

Ministri sõnul ei ole see ideaalne, sest tehas on mõeldud töötlema Iraani naftat, kuid ükski teine varustaja ei olnud nõus naftat krediidi eest müüma.

Sri Lankal on lisaks kütusele nappus importtoidust ja ravimitest, samuti vaevavad riiki rekordkiire inflatsioon ja pidevad elektrikatkestused.

Mai algul puhkesid riigis valitsusevastased rahutused, milles hukkus üheksa inimest.

Meeleavaldus president Gotabaya Rajapaksa palee ees on kestnud nüüd juba 50 päeva.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles