Tuhanded metsaomanikud jooksid Natura toetustele tormi

BNS
Copy
Mets.
Mets. Foto: Kristjan Teedema / Postimees / Scanpix

Erametsakeskusele laekus Natura metsa toetuse taotlusi üle eelarve küündides 5,043 miljoni euroni, mis ületas taotlusvooru eelarvet 28 000 euroga.

Natura metsa toetust taotles 4955 erametsaomanikku kokku üle 68 500 hektarile. Suurim taotluste arv tuli Saare maakonnast, millele järgnesid Võru ja Harju maakond. Kõige vähem taotlusi laekus Jõgeva ja Ida-Viru maakonnast, teatas SA Erametsakeskus.

Erametsakeskus asub Natura taotlusi läbi vaatama ja kontrollima, mille tulemusena saab tõenäoliselt toetussumma välja maksta maksimaalses määras. Erametsakeskuse toetuste üksuse juht Maris Tõnuri toob välja, et taotletud kogupind on sarnane eelmise aastaga, kuid rahaline vahe tuleb sellest, et tänavu on rohkem taotlusi sihtkaitsevööndite eest. Piiranguvööndi eest on toetus 60 ning sihtkaitsevööndi eest 110 eurot hektari kohta.

Esmakordselt oli erametsaomanikel võimalik taotleda toetust looduskaitseliste piirangute tõttu saamata jäänud tulu eest. Hüvitise määr on 60 eurot hektari kohta. Toetust taotleti 7880 hektarile kogusummas 472 783 eurot. Kõige enam laekus taotlusi Ida-Viru maakonnast ja kõige vähem Hiiumaalt.

«Tegemist on uue toetuse liigiga. Esimene taotlusvoor tõi taotlema üle poole toetusõiguslikest metsaomanikest, mis võiks olla hea stardipakk ka ülejäänud metsaomanikele taotlemaks toetust piirangute tõttu saamata jäänud tulu kompenseerimiseks,» selgitas Tõnuri. Järgmine toetuse taotlemise võimalus on 2023. aasta aprillis.

Erametsakeskus teeb kooduskaitseliste piirangute toetuse otsused hiljemalt käesoleva aasta detsembri alguseks ning Natura metsa toetuse otsused hiljemalt järgmise aasta märtsiks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles