Ungari tõstab turistide jaoks bensiinihinda, et teha lõpp bensiiniturismile

Merike Lees
, majandusajakirjanik
Copy
Hinnad Ungari tanklates meelitavad ligi ka naaberriikide autojuhte.
Hinnad Ungari tanklates meelitavad ligi ka naaberriikide autojuhte. Foto: Erakogu

Ungari keelab välismaalastel osaleda kütusehindade piiramise programmis ja peatab niinimetatud bensiiniturismi, mille raames naaberriikide autojuhid käivad Ungaris Euroopa Liidu odavaimat bensiini ostmas.

Ungari kehtestas mullu novembris kütusehinna piirmääraks 480 forinti ehk 1,32 eurot liitri kohta. Tänasest müüakse selle hinnaga kütust aga vaid Ungari numbrimärgiga autojuhtidele, ütles minister Gergely Gulyas neljapäeval ajakirjanikele. Tema kinnitusel peavad välismaa autojuhid maksma teistsugust, kõrgemat hinda, kirjutas Bloomberg.

Gulyas ei täpsustanud, kuidas see meede sobitub ELi ühtset turgu reguleerivate reeglitega, mis keelavad kodakondsuse või elukohariigi alusel diskrimineerimise.

Kütusehinna ülempiiri ostjate ringi piiramine suurendab tõenäosust, et soodustust pikendatakse uuesti 1. juulil. Viimati pikendati seda koos põhitoiduainete, sealhulgas jahu ja suhkru, hindade piiranguga 27. aprillil.

Ungari valitsus kehtestas bensiini ja diisli hinnalaeks 480 forinti mullu 15. novembrist. Diislit ja bensiini võib müüa odavamalt, kui 480 forinti, kuid mitte kallimalt. Hinnalage vaadatakse üle iga kolme kuu tagant.

Meetmed võeti kasutusele selleks, et ohjeldada spiraalset inflatsiooni, mis keskpanga hinnangul ületab lähikuudel 10 protsenti aasta varasemast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles