Kallas: valitsusele on kinnitatud, et LNG terminal valmib sügis-talveks (4)

BNS
Copy
epa09972199 Estonia Prime Minister Kaja Kallas poses for a photo during her visit in Gothenburg, Sweden, 24 May 2022.  EPA/BJOERN LARSSON ROSVALL  SWEDEN OUT
epa09972199 Estonia Prime Minister Kaja Kallas poses for a photo during her visit in Gothenburg, Sweden, 24 May 2022. EPA/BJOERN LARSSON ROSVALL SWEDEN OUT Foto: BJOERN LARSSON ROSVALL

Peaminister Kaja Kallas ütles valitsuse pressikonverentsil, et valitsusele on antud nii Eleringi kui erasektori poolt kinnitused, et veeldatud maagaasi (LNG) terminal hangitakse ja taristu valmib tänavu sügis-talveks ja avaldas lootust, et osapoolte lubadused peavad.

"Kõik on kinnitanud, et igal juhul tehakse maailmarekord nendes ehitustes. Ja selleks sügis-talveks peaks olema valmis," ütles Kallas. "Ma tõesti loodan, et need kinnitused peavad," lisas ta.

Peaministri sõnul on nii riigil kui erasektoril terminali taristu rajamise osas oma mured ning tema vaates võiks mured olla ka sümmetriliselt kaetud. "Et juhuks, kui üks ei jõua valmis, siis maksab teisele trahvi, kui teine ei jõua valmis, maksab esimesele. Siis võtab hirmu maha, aga samas paneb ka pressi peale, et keegi ei lohista jalgu," rääkis Kallas.

Kallas nentis, et valitsus LNG terminali rajamise edendamiseks midagi teha ei saa, kuid teatud samme gaasi varustuskindluse tagamiseks saab teha. Näiteks on valitsus soetanud 1 teravatt-tunni ulatuses gaasivaru ning esitanud riigikogule menetlemiseks seadusemuudatused, mis gaasipuuduse korral tagaks varustuse kaitstud tarbijatele, sealhulgas kodumajapidamistele. Samuti on riik sõlminud kokkulepped Läti ja Soomega, et tagada gaasipuuduse korral vastastiku solidaarne käitumine.

Peaminister märkis samas ka, et kuna eelmisel nädalal andis erasektor teada, et võtab ujuvterminali hankimise enda peale, ütles valitsus üles mai alguses Soomega sõlmitud koostöökokkuleppe LNG ujuvterminali ühiseks rentimiseks ja haldamiseks.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles