Vene kaitseministeeriumi väitel lubatakse välismaistel laevadel Ukraina sadamatest lahkuda

Erkki Erilaid
Copy
Odessa sadam.
Odessa sadam. Foto: Valentyn Ogirenko

Venemaa kaitseministeerium väitis, et avab täna osadest Ukraina Musta ja Aasovi mere sadamatest koridorid välismaiste laevade lahkumiseks.

Uudisest teatas Vene riiklik uudisteagentuur Interfax, kuid Kiiev hoiatas, et turvaprobleemid võivad siiski takistada vaba läbipääsu. Sadamad avatakse, kuna rahvusvaheline kriitika on viimastel nädalatel Venemaa blokaadist põhjustatud ülemaailmse toidukriisi üle järjest kasvanud.

Kaitseministeeriumi teate kohasel võimaldab neljapäeval avatav ohutuskoridor laevadel lahkuda Mariupolist Aasovi merel ning Hersonist ja Odessast Mustal merel. Venemaa välisministeerium väitis eile, et viiel välisriigi laeval on juba võimaldatud Mariupolist lahkuda.

Ukraina välisminister Dmytro Kuleba ütles kolmapäeval Šveitsis Davosis toimuval Maailma Majandusfoorumil CNBC-le, et kui Venemaa blokaadi elutähtsatele ekspordisaadustele, eriti nisu, vedavatele laevadele ei tühistata, võib tekkida mitmeaastane toidukriis.

Seni on Moskva kinnitanud, et lubaks toidukoridoride loomist Ukrainas ja üleilmse toidukriisi ennetamist, kui Venemaale Ukrainasse tungimise eest kehtestatud rahvusvahelised sanktsioonid tühistatakse.

Ukraina oli enne invasiooni algust veebruaris maailma üks peamisi viljasalvesid, eksportides oma sadamate kaudu 4,5 miljonit tonni põllumajandussaadusi kuus, sealhulgas 12 protsenti maailma nisust, 15 protsenti maisist ja pool päevalilleõlist.

Kuna Odessa, Tšornomorski ja teised sadamad on Vene blokaadi all, saab kaup liikuda ainult mööda maismaakanaleid, mis on oluliselt vähem tõhusad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles