Kinnisvara hinnatõus sunnib koduostjaid suuremaid laene võtma

BNS
Copy
Uusarendused Viljandis.
Uusarendused Viljandis. Foto: Elmo Riig / Sakala / Scanpix

Eesti Panga ökonomisti Gaili Grüningi sõnul on kinnisvara hinnatõus suurendanud keskmist eluasemelaenu summat, samal ajal püsib majapidamiste nõudlus eluasemelaenude järele suur.

Aprillis väljastasid pangad eluasemelaene 168 miljoni euro väärtuses ja pankade eluasemelaenuportfell suurenes aastaga 10 protsenti, teatas keskpank.

Ökonomisti sõnul muutis Venemaa sõda Ukrainas siinsed majapidamised laenamise suhtes esialgu ettevaatlikumaks, ent laenunõudlus taastus küllaltki kiiresti. Aprillis väljastati eluasemelaene eelmise aasta sügisega võrreldes vähem, kuid eelmise kevadega võrreldes siiski rohkem.

Eluasemeturg on seejuures endiselt aktiivne ja ka hinnakasv on jätkunud. Keskmine välja makstud eluasemelaenu summa oli aprillis aasta varasemaga võrreldes 12 protsenti suurem, peegeldades hindade kasvu kinnisvaraturul. Jätkunud nõudlust on toetanud majapidamistele kogunenud säästud ja tugev sissetulekute kasv.

Aprillis liisisid majapidamised autosid kokku sama suures mahus kui aasta varem ehk ligikaudu 32 miljoni euro eest. Liisingulepingute arv on siiski veidi kahanenud, jäädes alla ka viiruse-eelse perioodi kevadkuudele. Kui varem sõlmiti liisingulepinguid uute ja kasutatud autode soetamiseks võrdses mahus, siis viimasel kahel aastal on eraisikutega sõlmitud lepingutest ligi kaks kolmandikku seotud kasutatud autodega. Uute autode piiratud pakkumine tõstab Grüningi sõnul hinda ja suurendab nende keskmist liisingusummat.

Selle aasta esimeses kvartalis võeti pankadest ja muude krediidiandjate juurest tarbimislaenu kokku ligi 200 miljoni euro väärtuses. Seda on 25 miljonit rohkem kui aasta varem. Aprillis väljastasid pangad tarbimisega seotud laene kokku 87 miljonit eurot ehk ligikaudu sama palju kui aasta varem. See näitab, et seni ei ole üldine kindlustunde vähenemine ega hindade tõus tarbimislaenude nõudlust oluliselt kahandanud.

Pangalaenude hind on majapidamistele järjest soodsamaks kujunenud. Uute tagatistega eluasemelaenude keskmine intressimäär püsis aprillis nii nagu märtsikuus rekordmadal ehk 1,9 protsenti. Aasta tagasi samal ajal oli see 2 protsenti. Kuu jooksul majapidamistega sõlmitud autoliisingu lepingute keskmine intressimäär oli 2,4 protsenti, aasta varem aga 2,5 protsenti.

Ökonomisti sõnul tähendab majapidamistele madalam intressimäär väiksemaid laenuteeninduskulusid. Teisalt sisaldab praegune keskmine intressimäär peamiselt vaid pankade intressimarginaali ja arvestada tuleks tema sõnul ka intressimäära võimaliku tõusuga tulevikus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles