Uued arengud Ungaris Orban sirutab käe ettevõtete rahakotti ja nõuab «lisakasumit» riigile (1)

Merike Lees
, majandusajakirjanik
Copy
Ungari peaminister Viktor Orbán.
Ungari peaminister Viktor Orbán. Foto: ATTILA KISBENEDEK

Riigis eriolukorra välja kuulutanud ja sellega oma võimupiire laiendanud Ungari peaminister Viktor Orban teatas, et suured ettevõtted peavad loovutama oma «lisakasumi» riigile, et toetada sellega raskustes olevat riigieelarvet.

Korraldus on suunatud energiaettevõtetele, pankadele, kindlustusfirmadele, jaemüüjatele, telekomiettevõtetele, lennufirmadele – sektoritele, kus domineerivad rahvusvahelised ettevõtted – kõik nad saavad sel ja järgmisel aastal anda «suure osa oma lisakasumist» kahele fondile, et rahastada kommunaalteenuste hinnatoetusi ja relvajõudude moderniseerimise kulusid, ütles Orban kolmapäevases videosõnumis.

See rahavoog aitab konsolideerida Ungari eelarvet, kuna Euroopa Liit kehtestab Orbani valitsuse vastu tõhusad rahastamise külmutamise meetmed. Ungari forint kukkus pärast seda uudist euro suhtes rekordmadalale tasemele.

«Palume ja ootame, et need, kes praegusel sõjaajal lisakasumit teenisid, aitaksid rahvast ja panustaksid riigi kaitse-eelarvesse,» ütles Orban.

Orban ei täpsustanud, mida ta «lisakasumi» all silmas peab või kui suur protsent see ettevõtte kasumist tema hinnangul on. 

Raha kaasamine ettevõtetelt oli Orbani esimene otsus sõjaaegse eriolukorra ajal, mis jõustus kolmapäeval, kaks päeva pärast seda, kui ta vannutati ametisse viiendaks ametiajaks.

Mõni päev pärast Orbani ülekaalukat võitu käivitas Euroopa Komisjon äsja juurutatud mehhanismi, mis võimaldab lõpuks kärpida nende ELi liikmesriikide rahastamist, kus valitsevad probleemid õigusriigiga. Usuti, et see tööriist, mida esmakordselt kasutatakse Ungari vastu, võib tuua olukorda muudatusi, ei ole Budapestis näha mingeid märke suunamuutusest.

Orban blokeerib praegu EL-i katset kehtestada Venemaa vastu naftaembargo seoses sissetungiga Ukrainasse. Eelmisel nädalal tutvustas ta USA vabariiklastele 12-punktilist kavandit, kuidas oma kontrolli tugevdada, muuhulgas meediaimpeeriumi ja uute institutsioonide ülesehitamise kaudu. Tema sõnum oli: «Mängige oma reeglite järgi».

Forint langes 3,1% rekordiliselt madalale tasemele, kaubeldes eilse seisuga 394,83 euro juures. Ungari suurima laenuandja OTP Bank Nyrt aktsia kukkus 4,7% ning energiaettevõte Mol Nyrt aktsia langes 4%.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles